Miljöpartiets språkrör Åsa Romson röstar i Aspuddens skola i Stockholm. Foto: TT

Här röstar partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

Totalt är 7.123.997 personer röstberättigade i årets riksdagsval. Antalet vallokaler är 5.837, samma som antalet valdistrikt. Inför valsöndagen hade över 2,5 miljoner personer förtidsröstat.

Av partiledarna var Stefan Löfven först ut att rösta på valdagen. Vid halv tio kom S-ledaren till vallokalen i Adolf Fredriks församlingshem, påpassad av ett rejält medieuppbåd.

Späckat schema

Löfven har ett späckat schema under dagen och ska ha torgmöte i såväl Farsta som i Sundbyberg.

Läget efter valet 2014

– Det är alltid högtidligt att rösta, sade Stefan Löfven, omgiven av massor av journalister.

På frågan om han kryssade svarade han: ”Vi har valhemlighet i det här landet”.

”Är ödmjuka”

Inte heller statsministern ville avslöja vad han röstade när han lade sin röst på Tibble Gymnasium i Täby. Vem han personkryssade ville han dock inte avslöja.

Fredrik Reinfeldt betonar samtidigt att Alliansen är ödmjuk på valdagarna

– Vi vet att väljare är öppna och det är ett viktigt beslut de ska att fatta. Det handlar om fyra år, det handlar om vem som ska regera Sverige, säger Reinfeldt.

”Vågmästarrollen viktigast”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kom med sin familj för att rösta i Stadshuset i Stockholm. På frågan hur många procent av rösterna han tror att SD kommer att få svarar han:

– Det mest intressanta är att vi får behålla vågmästarställningen.

Han säger också att han känner sig ”upprymd och förväntansfull”.

”Demokrati bygger på deltagande”

Folkpartiledaren Jan Björklund  röstade vid Norra Ängby skola i västra Stockholm och betonar vikten av att utnyttja sin rösträtt.

– En demokrati bygger på att människor deltar, så det är viktigt att rösta, sade han i samband med att han delade ut valsedlar i sin vallokal.

Är det många som känner igen dig och kommer fram och hälsar så här på hemmaplan?

– Ja, ja, det är alla föräldrar som vi känner från skolan med våra barn, det är grannar och det är...ja, känner i stort sett alla här, berättar Björklund som också medger att han är taggad inför kvällens valvaka.

”Alla röster räknas”

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson röstade i en vallokal i Aspudden i Stockholm och hon uppmanade alla andra att göra detsamma.

– Alla röster räknas. Man ska inte tro att det inte spelar någon roll. Den som inte har tid att sätta sig in i alla partiers förslag in i minsta detalj tycker jag ska följa magkänslan.

För henne är det viktigt att Miljöpartiet blir tredje största parti, inte SD. MP fick 7,3 procent i förra riksdagsvalet och hon hoppas så klart på fler röster nu.

– Vi skulle gå i taket om vi fick tvåsiffrigt, säger Åsa Romson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet