Foto: SVT

Stefan Löfvens nya modeord

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en ny statsminister och med honom har vi fått ett nytt politiskt modeord: Ingångsvärde. Men frågan är om Stefan Löfven vet vad det betyder?

Agenda har låtit några retorikexperter titta närmare på den nye statsministerns språk.

Ordet ”ingångsvärde” blev definitivt Stefan Löfvens mest omtalade och omtwittrade under hans första vecka som statsminister. Efter att han använt det sju gånger på några minuter i Agenda den 5 oktober utbröt en mindre twitterstorm. Men redan innan dess hade det uppmärksammats flitigt på Twitter.

Agenda

Några twitterinlägg efter Agenda 5 oktober:

”Nu är det nog! Ordet ingångsvärde får inte användas fler gånger Löfven!”

”Först har Löfven ”ett ingångsvärde”, sen ska han ”titta på det” för att slutligen tillsätta ”en kommission”.

”Tydligt besked: Vi har ett ingångsvärde.”

”Mitt ingångsvärde är att det kan bli något helt annat än mitt ingångsvärde och då blir det i så fall mitt nya ingångsvärde”.

”Olämpligt och felaktigt”

De experter som Agenda talat med är inte så imponerande av Löfvens ordval.

– Det är inte bara olämpligt, det är också felaktigt. Ordet ingångsvärde står för anskaffningsvärde när man ska beräkna en reavinstskatt på en fastighet till exempel, säger Lena Lid Falkman, retorik- och ledarskapsforskare på Handelshögskolan.

– Det kan vara ett ord man använt ofta när man har förhandlat exempelvis, som inte är så vanligt i allmänspråket. Och om han tycker det här här viktigt säger han samma inövade fras många gånger, säger Fredrik Söderquist, retorikkonsult.

Det här är ett exempel på den nya statsministerns sätt att uttrycka sig. Borta är Reinfeldts lugna resonerande med favorituttrycken ”givet att” och ”låt oss konstatera”.  In med något helt annat.

För retorikforskare öppnar sig ett nytt arbetsfält, nu när statsministern heter Löfven och inte Reinfeldt.

”Dags kliva in i statsministerrollen”

– Stefan Löfven har ett ganska oslipat språk. Det framträder allra mest när han blir intervjuad och talar helt utan manus, säger Erik Bengtson, retorikforskare vid Uppsala universitet.

Lena Lid Falkman tycker det är hög tid att Löfven slutar prata som om det fortfarande vore valrörelse.

– Det är dags nu att kliva in i statsministerrollen och ta ledningen. Det tycker jag inte riktigt han gör, retoriskt.

Fredrik Söderquist:

– Han säger att ”vi har varit väldigt tydliga med att vi kommer att sätta oss ner och ta ställning till det här vid en lämplig tidpunkt”. Det är ju inte särskilt konkret.

Löfven måste slappna av, släppa manus och använda sig av sitt eget liv, menar retorikexperterna.

– Jag tycker om när han använder sin bakgrund. Han är den här vanliga människan med ett vanligt jobb. Det skulle han gärna få göra mer, säger Lena Lid Falkman.

– Stefan Löfven ska ju vara en annorlunda politiker. Han har inte den politiska bakgrunden, det är hans styrka. Det är hans ”ingångsvärde”, kanske han skulle säga själv, säger Fredrik Söderquist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet