Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: TT

Stödet för SD:s invandringspolitik minskar

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Sverigedemokraternas invandringspolitik minskar enligt den senaste mätningen från Novus. Men fortfarande tycker de flesta tillfrågade att partiet har bäst politik på området.

I mätningen i januari var det 20 procent som tyckte att SD har bäst invandringspolitik. Siffran i mätningen i mars är 16 procent.

Det är första gången sedan juni 2012 som Sverigedemokraterna tappar stöd för sin invandringspolitik i en mätningen av denna typ från Novus.

Stödet för SD:s invandringspolitik är i denna mätning obetydligt större än stödet för Socialdemokraternas politik på området. Av de tillfråfgade tycker 15 procent att Socialdemokraterna har den bästa politiken vad gäller invandring och integration.

Precis som i mätningen i januari anser de tillfrågade att invandring och integration är den sjätte viktigaste frågan.

Enligt mätningen i mars tycker väljarna att sjukvården är den viktigaste frågan. Därefter kommer skola och utbildning som nummer två.

Sysselsättning/arbetslöshet är nummer tre, landets ekonomi nummer fyra och äldreomsorgen nummer fem.

Ekonomi före äldreomsorg

Denna månad rankar de tillfrågade landets ekonomi som en viktigare fråga än äldreomsorgen. I mätningen i januari var rangordningen mellan de två frågorna den omvända.

Socialdemokraterna anses ha den bästa sjukvårdspolitiken medan de tillfrågade tycker moderaterna har den bästa politiken för landets ekonomi.

De tillfrågade anser att Socialdemokraterna är bästa parti på 15 av de 25 politiska områden som förekommer i undersökningen. Moderaterna anses vara bäst på åtta områden, Miljöpartiet på två och Sverigedemokraterna på ett område.

Andelen osäkra, det vill säga de som inte kan svara vilket parti som är bäst på respektive fråga, är hög – nämligen 45,5 procent. Det är högre än vid motsvarande tidpunkt inför valet 2010 då andelen osäkra var 41 procent.

Mätningen

Visa

I mätningen tillfrågades ett riksrepresentativt urval på 1.000 personer mellan 18 och 79 år. Mätningen genomfördes mellan 6 och 11 mars.

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet