Foto: TT

Så satsar S på skolan i skuggbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

I sin skuggbudget vill Socialdemokraterna framför allt satsa på skolan och en kvarts miljard ska gå till mindre skolklasser.

Alldeles nyss presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget, svaret på regeringens ekonomiska vårproposition för 2014. Skolan, jobben och sjukvården har högsta prioritet.

Socialdemokraterna vill inrätta 30.000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola, med syftet att skapa sysselsättning åt unga arbetslösa.

Sommarskola

De förändringar partiet vill se när det gäller skolan är bland annat mindre klasser – målet är fem färre elever i varje klass, sommarskola för niondeklassare som inte har behörighet till gymnasiet. S vill att kommunerna även erbjuder sommarjobb i samband med sommarskolan. En kvarts miljard vill partiet avsätta till mindre skolklasser.

– Vi har ett akut läge i den svenska skolan och nu lämnar regeringen skolutmaningarna till nästa regering, hur nu den än blir, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Även sjukvård

Partiet vill även sänka skatten för pensionärer och redan till halvårsskiftet överföra 400 miljoner kronor från försvarets anslag för internationella anslag till verksamheten i Sverige. S vill också lägga två miljarder kronor på sjukvården.

– Vi har en akut kris i förlossningsvården och vi behöver korta väntetider på akuten, säger Magdalena Andersson.

Höjda skatter

Socialdemokraterna vill se 22,5 miljarder kronor mer i skattehöjningar än regeringen. 20 går till att slopa dagens nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga och att halvera krogmomsen. 2,4 miljarder kronor tas in på bland annat försämrat rut-avdrag, höjd inkomstskatt på mer än 60.000 kronor i månaden och olika miljöskatter.

Höjd alkoholskatt

S accepterar regeringens förslag på inkomstförstärkningar på drygt nio miljarder kronor, bland annat slopat avdrag för pensionssparande, höjd fordonsskatt och högre alkohol- och tobaksskatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014

Mer i ämnet