Marine Le Pen, Jimmie Åkesson och SVT:s Ulrika Bergsten. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent: Mindre inflytande utan partigrupp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson berättade i en intervju att det är troligt att Sverigedemokraterna tar plats i samma partigrupp som franska Nationella Fronten i EU-parlamentet.

– Förmodligen den vi har att välja på, säger han.

SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten gästade Gomorron Sverige på tisdagsmorgonen för att reda ut frågorna kring partigrupper i EU och vad Nationella Fronten och partiledaren Marine Le Pen står för.

– Hon tillhör ju ett parti som har rasistiska rötter. Hennes pappa Jean-Marie Le Pen har flera gånger dömts för hets mot folkbrott, han förnekade bland annat judeutrotningen under andra världskriget och sa att det bara var en detalj.

EU-valet 2014

– Det har hon tagit avstånd från och hon har lite grann som Jimmie Åkesson försökt med Sverigedemokraterna rensa partiet och sagt att man har nolltolerans mot rasism.

– Men även i Frankrike finns en debatt om det verkligen är någonting som man ska ta på allvar. Hon står i EU för ett minskat inflytande, hon vill att EU ska bestämma i så få områden som möjligt och att det är upp till nationerna själva, ett starkt nationalistiskt bestämmande. Så att på många sätt är hennes parti rätt likt Sverigedemokraterna men det är ett större parti och det har ett förflutet som de kanske inte har gjort upp med.

Vad skulle det betyda om Sverigedemokraterna blir grupplösa om de kommer in i Europaparlamentet?

– Det är ett gäng parlamentariker som är grupplösa. Rent konkret så betyder det att man får lite mindre inflytande för att tillhör man en grupp får man mer talartid, man får mer ekonomiskt stöd och gruppen kan utnyttja en del gemensamma resurser och bli en starkare kraft.

”Lite mera liberala”

Sverigedemokraterna säger ju också att de egentligen står närmast Dansk Folkeparti och vill vårda den relationen. Vad skulle det innebära i Europa, vad står de för om du till exempel jämför med Le Pens parti?

– Lite mera liberala i den betydelsen att, inte lika långt till höger, inte lika EU-fientliga och inte lika öppet rasistiska.

– Dansk Folkeparti har ju varit det parti som har försökt resonera med Sverigedemokraterna och säga ”var försiktiga nu, gå inte med i den här alliansen”. Det är inte bara nationella fronten i den här gruppen ska vi säga, det finns ju holländska Frihetspartiet och flera andra partier.

– Då är det bättre att vara grupplösa har Dansk Folkeparti sagt till Sverigedemokraterna och det finns väl en del som talar för att man har lyssnat på dem och går in med en lite mjukare linje utan att liera sig på förhand med partier man inte känner till för det här ju naturligtvis okända partier för Sverigedemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet