Foto: TT

Fridolin: Skolan ska leda jämställt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill se fler män på lärarhögskolorna, minst 40 procent om fyra år. Och MP vill göra skolan till Sveriges mest jämställda arbetsplats, sa språkröret Gustav Fridolin i dagens sommartal från Vittsjö.

– Ska vi klara jämställdheten måste vi klara jämställdheten i skolan, sade Fridolin i sitt sommartal vid Vittsjöns strand, där han har sina rötter.

Som så många gånger förr var huvudtemat skolan och lärarnas roll. Han sade att läraryrket varit ett av få yrken som inte varit starkt uppdelat efter kön, män och kvinnor har länge blandats i lärarrummen. Men männens intresse för yrket minskar och allt fler studenter kommer direkt från gymnasiet, utan erfarenheter från andra yrken och livet.

Sommartalen 2014

Strategi behövs

Målet om 40 procent män på högskolorna ska nås genom att staten, kommunerna och högskolorna tar fram en strategi för att locka folk till utbildningarna, men också genom att höja yrkets status.

– Det är ett ambitiöst mål, men det går att nå under nästa mandatperiod, säger Fridolin efter talet.

En del i det är att höja lönerna. MP har i budgetförslaget avsatt 3,8 miljarder till bland annat det för 2015.

– Parterna får i förhandlingarna avgöra hur mycket som ska användas till fler anställda och hur mycket som ska gå till löner, säger han.

Goda exempel ska spridas från skolor med goda resultat och staten ska kunna gå in och ta över skolor med stora problem, ett förslag som MP och Skolledarförbundet tagit fram.

Mindre grupper

Barngrupperna i förskolan måste bli mindre, enligt MP, för att förskolan ska kunna arbeta mer pedagogiskt och ha tid för varje barn, enligt Fridolin. MP:s mål vid ett regeringsskifte är högst fem barn per anställd i förskolan.

Fridolin gav en jämställdhetskänga till statsminister Fredrik Reinfeldt. Fridolin säger att han hört honom tala om att kvinnor upplever problem med bristande jämställdhet.

– Det är ingen upplevelse att börsbolagens styrelser ser ut som reklam för en herrekipering för medelålders män, sade Fridolin.

Han tillade att han inte på långa vägar kommer att få uppleva dagen då hans dotter kan få jämställd lön om takten i arbetet med att motverka löneskillnader mellan könen inte drivs på mycket mer.

Personlig inramning

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator, Margit Silberstein, handlar sommartalen mycket om att få en personlig inramning, gärna på en plats partiledarna har koppling till.

– Man vill ha uppmärksamhet och det har blivit en tradition att partiledarna ska sommartala, säger Margit Silberstein.

Göran Persson satte under sin tid som finansminister och statsminister något av tonen för sommartalen. Han hade som tradition att sommartala i Folkets Park i Sörmländska Björkvik.

Även statsminister Fredrik Reinfelt kommer att sommartala. Det sker den 16 augusti, men platsen är ännu inte bestämd. Reinfeldt har tidigare sommartalat i Vaxholm och Gustavsberg.

Fakta

Då sommartalar partiledarna

Lördag 2 augusti: Jimmie Åkesson (SD) Sölvesborg

Söndag 3 augusti: Jan Björklund (FP) Marstrand

Tors. – sön. 7–9 augusti: Centerpartiets förtroenderåd i Stockholm, samt presentation av valmanifestet.

Lördag 16 augusti: Fredrik Reinfeldt (M), Plats ej fastställt.

Söndag 7 augusti: Jonas Sjöstedt (V) Umeå

* Dessutom väntas Göran Hägglund (KD) sommartala i Småland eller på Öland. Stefan Löfven (S) väntas sommarrtala i Stockholm. Åsa Romson (MP) väntas sommartala i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommartalen 2014

Mer i ämnet