Sanders och Clinton möttes i tuff kamp

Uppdaterad
Publicerad
Hillary Clinton och Bernie Sanders möttes natten mot fredagen i en debatt inför tisdagens primärval i New York. Båda yttrade hårda ord om varandras omdöme, och bittra.

Sanders attackerade Clinton för hennes support av det impopulära Irakkriget, såväl som hennes argument för fri handel. Han återkom till att hon tagit emot stora summor från politiska kommitteer och menade att det var bevis för hennes dåliga omdöme.

Men han backade från sitt tidigare uttalande där han ifrågasatt hennes bakgrund, och menade i nattens debatt som sändes i CNN att hon har ”erfarenhet och intelligens att bli president”.

Clinton har försprång

Clinton å sin sida hade svårt att dölja sin irritation över att Sanders ständigt ifrågasatter hennes kompetens, och sa att ”hon blivit kallad många saker i sitt liv, men att det var första gången”. Hon menade också att Sanders inte kommer klara av att ens genomföra den pollitik han kampanjar för, som att göra stora reformer som påverkar de mäktiga bankerna på Wall street.

– Jag tror inte att du har omdöme nog att bli överbefälhavare, sa Hillary Clinton.

Clinton har i nuläget fått ihop 1.289 delegater mot Sanders 1.038. Och när superdelegaterna läggs till den nuvarande ställningen är Clintons ledning än mer tydlig, 1.758 för Clinton mot 1.069 för Sanders.

Sanders lovar fortsätta kämpa

Det krävs 2.383 röster för att vinna. För att Sanders ska lyckas med det krävs det att han vinner 68 procent av de återstående delegaterna och superdelegaterna. För Clinton skulle en vinst i hennes nya hemstat sätta käppar i hjulet för Sanders senaste framgångar.

Trots att röstmatematiken så smått börjar tala emot Sanders, har han lovat att fortsätta kampen om nominering fram till partiets konvent i juli. Han är ivrigt påhejad av troga skaror väljare som finansierat hans kampanj från gräsrotsnivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet