Foto: TT

Två tredjedelar säger nej till senare pension

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket verkar inte vara så pigga på att förlänga arbetslivet. Enligt en ny undersökning säger två tredjedelar nej till att höja garantipensionsåldern.

I dag har vi ingen formell pensionsålder i Sverige. Vi har rätt att gå i pension från 61 års ålder, samtidigt som vi har rätt att arbeta vidare hos en arbetsgivare till dess vi fyller 67.

Den gamla ”vanliga” pensionsåldern vid 65 är i dag gränsen för när vi uppnår full garantiperson, och det är fortfarande den mest vanliga pensionsåldern. I genomsnitt går vi i dag i pension vid 63 års ålder.

Fokus ekonomi

”Rimligt jobba längre”

När Sifo för SVT:s räkning ställer frågan om denna garantipensionsålder är det bara en fjärdedel av svenskarna som vill höja den upp till 66 eller en ännu högre ålder. Resten säger nej.

Samtidigt verkar allt fler vara överens om att vi nog måste vara beredda att jobba allt längre om vi också lever längre. Regeringens ambition har varit att i första hand stimulera folk att fortsätta jobba i äldre åldrar. I februari 2012 lanserade statsministern en möjlig övre pensionsålder på 75 år.  

”Vi lever allt längre. Kanske hälften av alla barn som föds i dag kommer att uppleva sin 100-årsdag. Då blir min fråga till svenska folket: Om vi då ska ha höga välfärdsambitioner och starka och bra pensioner, då måste vi väl rimligen ställa in oss på att jobba längre”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) då.

Avgörs i bred överenskommelse

2010 hade Alliansen som vallöfte att lyfta gränsen för hur länge vi ska kunna kräva att få jobba kvar, från 67 till 69 års ålder. Men eftersom frågan om pensionsåldern är så tätt sammanflätad med hela pensionssystemet så avgörs dessa frågor i brett samförstånd mellan socialdemokratin och allians-partierna.

Och här har man i den så kallade pensionsgruppen (där dessa partier ingår) valt att skjuta 69-årsfrågan på framtiden, bland annat genom att lyfta över ansvaret på arbetsmarknadens parter att utreda hur arbetslivet kan förändras så att detta kan bli möjligt.

Undersökningen

På uppdrag av SVT Nyheter ställde Sifo frågan:

”Politikerna talar om att vi behöver arbeta längre i framtiden för att få ut lika bra pension som pensionärerna har idag. I Sverige finns inte någon formell pensionsålder, men den lägsta åldern för att ta ut garantipension och bostadstillägg är 65 år. Tycker du att garantipensionsåldern ska höjas från 65 år?”

Nej, den bör inte höjas                68 %

Ja, den bör höjas till 66 5 %

Ja, den bör höjas till 67 17 %

Ja, den bör höjas till mer än 67 3 %

Vet ej                                        7 %

Sifo:s undersökning är en så kallad web-enkät. Den utfördes under perioden 30 april till 7 maj. 1.028 intervjuer genomfördes. Svarsfrekvensen var 44 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet