Ukip-väljaren är vit, äldre och lågutbildad

Uppdaterad
Publicerad

EU-kritiska Ukip blev största parti i EU-valet i Storbritannien men frågan är om partiet kan behålla sina väljare.

Joe Twyman, forskningschef på brittiska opinionsintitutet Yougov, är egentligen inte speciellt förvånad över framgångarna för det starkt EU-kritiska partiet Ukip som blev störst i EU-valet i Storbritannien.

– Å ena sidan är jag förvånad över att Ukip hade så stor framgång men å andra sidan är det inte så överraskande med tanke på att partiet stadigt fått fler anhängare sedan valet 2010.

Enligt Joe Twyman samlar Ukip väljare från alla de etablerade brittiska partierna.

De väljare som röstar på Ukip är fientliga till både EU och invandring men först och främst är de missnöjda, kritiska och misstänksamma mot samhället i allmänhet och politiska institutioner och politiker i synnerhet, berättade Joe Twyman.

– En typisk Ukip-väljare är en äldre, lågutbildad man. Han tillhör arbetarklassen och är vit, sade Joe Twyman i måndagens Agenda.

Båda de stora partierna i Storbritannien, Tories och Labour, har försökt dra till sig de här väljarna som också är väldigt villiga att gå och rösta.

Frågan är bara hur länge de här väljarna förblir Ukip-väljare.

– I parlamentsvalet 2010 fick de tre procent av rösterna efter att ha fått 17 procent av rösterna i EU-valet året därpå, sade Joe Twyman.

Se hela intervjun med Joe Twyman här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet