I morgon fredag träffar Löfven samtliga alliansledare. Foto: TT

Löfven får uppdraget att bilda regering

Publicerad

Talmannen ger nu Stefan Löfven uppdraget att bilda regering. Det meddelades på en pressträff i dag. I morgon förmiddag ska Stefan Löfven träffa alla alliansledarna för samtal.

Nu har talmannen Per Westerberg beslutat att det är Stefan Löfven som ska få möjligheten att bilda regering. Detta efter två omgångar med utfrågningar av samtliga riksdagens partiledare utom Moderaterna, där gruppledaren Anna Kinberg Batra i stället representerar partiet.

– Stefan Löfven får uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering med Socialdemokrater och Miljöpartister i, säger Per Westerberg.

Budgeten knäckfråga

Talmannen har undersökt om det finns möjlighet för en ny regering att få igenom en budget i riksdagen. Samtliga Alliansledare har bekräftat att de står kvar vid att om de ska lägga ned sina röster i ett förtroendeomröstning krävs det att regeringsbildaren kan troliggöra att denne har mer stöd i riksdagen än en Alliansbudget. Löfven har sagt sig tro att han har det.

– Det handlade om att hitta en statsminister som kan klara en förtroendeomröstning och en budget, det har varit komplicerat, säger Per Westerberg.

Med Sverigedemokraterna som vågmästare så fortsätter regeringsbildaren Löfven att sträcka ut handen till Allianspartierna.

– Vi befinner oss i ett komplicerat parlamentariskt läge, och som jag ser det har blockpolitiken spelat ut sin roll, säger Stefan Löfven.

Löfven träffar Allianspartierna

I morgon ska Löfven inleda sina sonderingar inför regeringsbildandet, och planerar att träffa representanter för Allianspartierna under förmiddagen på olika tider.

Redan klockan 8 träffar Löfven C-ledaren Annie Lööf. På Twitter skriver hon: ”I morgon bitti kommer jag att träffa Stefan Löfven. Jag kommer framföra samma sak som jag sagt till talmannen och tidigare i veckan i media.”

Och klockan 10.30 är Folkpartiets partiledare Jan Björklund inbokad att träffa Löfven på Löfvens kontor för ett samtal, uppger FP-ledaren för SVT.

Han säger att han ska lyssna till vad S-ledaren har att säga.

Även Göran Hägglund planerar att träffa Stefan Löfven på Löfvens kontor, men vilket klockslag är ännu inte bestämt.

Från Moderaterna blir det Anna Kinberg Batra som träffar S-ledaren, uppger hennes pressekreterare Jesper Wigardt till SVT.

Över blockgränserna

Stefan Löfven vill nu ser mer samarbete över blockgränserna.

– Jag är övertygad om att fler partier kommer att komma till samma insikt, säger Stefan Löfven.

Senast fredagen den 26 september klockan 12 ska Stefan Löfven återrapportera till talmannen vad han kommit fram till i sina sonderingar.

Formellt så är det den talman som riksdagen i höst kommer att välja som ger Stefan Löfven möjligheten att bilda regering.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein skriver i en analys att Stefan Löfven sitter i en rävsax när regeringsförhandlingarna nu går in i en intensivare fas. Han sträcker ut handen både åt vänster och höger, än så länge utan resultat:

”Ju mer vänsterprägel budgeten får desto mer fjärmar sig Folkpartiet och Centern ifrån honom”, skriver Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet