V kräver feministiskt finansdepartement

Uppdaterad
Publicerad

Ett parti som riskerar att förlora väljare till Feministiskt Initiativ är Vänsterpartiet.

Nu går dom på offensiven i den ekonomiska politiken och kräver ett feministiskt

finansdepartement.

Alla budgetförslag från en rödgrön regering ska vägas mot hur dom påverkar jämställdheten.

– Jag vill att vi ska få en ekonomisk politik i Sverige som genomsyras av feminismen. Därför är det så viktigt med ett feministiskt finansdepartement. Det är där det avgörs hur våra livsvillkor gestaltar sig, både för kvinnor och för män, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson.

Vässar profilen

Med runt 8 procent i opinionsmätningarna ligger Vänsterpartiet fortfarande långt under de 12 procent partiet fick under Gudrun Schyman i valet 1998. Och med sin gamla partiledare som ny konkurrent om väljarna vässar nu Vänsterpartiet sin feministiska profil.

Om dom lyckas ta sig in i en eventuell rödgrön regering efter valet vill de att all ekonomisk politik granskas av ett jämställdhetsekonomiskt råd under ledning av företagsekonomen och forskaren Agneta Stark, som var med och startade Stödstrumporna 1994.

– De ska vara en blåslampa och analysera de politiska förslagen så att de går i rätt riktning och slå larm om något inte gör det. Vi vill också att de ska kunna lägga konkreta förslag om vad de tycker behövs för att vi ska ordentliga steg framåt, säger Ulla Andersson.

Profiler föreslagna

Agneta Stark blev uppringd av Vänsterpartiet härom dagen.

– Om en regering bildar ett råd som handlar om jämställdhet har jag inget emot att vara med i det. Det vore både roligt och viktigt, säger hon.

Även Katrine Kielos, författare och ledarskribent på Aftonbladet, finns med på listan över ledamöter i rådet.

Vänsterpartiet vill också att tjänstemän på finansdepartementet ska vara utbildade i genusteori och att en utredning går till botten med kostnaderna för ojämställdheten.

– Kvinnor har rätt att få veta vad det här kostar. Vi betalar varje dag av vårt liv och ser det i lönekuvertet, i våra pensioner och i vår stress. Nu vill vi synliggöra vad det här kostar samhällsekonomin.

S kritiseras

Den tilltänkta regeringspartnern Socialdemokraterna får underkänt.

– De har bra förslag men jämställdheten genomsyrar inte den ekonomiska politiken riktigt.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson håller inte med.

– Vi socialdemokrater har gång på gång visat att vi kan leverera bra politik för ett mer jämställt samhälle. Vänsterpartiet har ofta en hög röst men vi har visat att vi kan leverera, säger hon,

Enligt en Sifo-mätning som Svenska Dagbladet publicerar i dag är det bara sju procent av väljarna som tycker att Vänsterpartiet har den bästa jämställdhetspolitiken, jämfört med 13 procent för Fi. Men att framgångarna för Fi skulle vara ett hot vill ingen vänsterpartist hålla med om.

Ulla Andersson:

– Feministiskt initiativ har inte presenterat någon ekonomisk politik och vi vet inte vilken regering de vill ingå i. Det får de nog ta ställning först.

Magdalena Andersson inte orolig

Men det riskerar att bli trångt på finansdepartementet om de rödgröna vinner valet. Från Miljöpartiet har det kommit signaler om man vill få in en minister där och nu kräver alltså även Vänsterpartiet rejält inflytande över budgetprocessen.

– Jag vill gärna ha den feministiska ekonomiska ministerposten. Eller posten som finansminister, säger Ulla Andersson.

Magdalena Andersson tar den utmaningen med ro.

– Det ingår i uppdraget som ekonomiskpolitisk talesperson att vilja bli finansminister. Men vi socialdemokrater är tydliga: Vi går till val på vår politik, sen får väljarna säga sitt , sen får man se hur man kan bilda en regering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.