Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt Foto: TT

V – minst jämställt av de rödgröna

Publicerad

Vänsterpartiet är det riksdagsparti som har den klart starkaste feministiska profilen. Men ändå är partiet sämst i det rödgröna blocket när det gäller att låta kvinnor bestämma i kommunstyrelserna.

Partiledaren har i flera år inlett tal efter tal med ”socialister och feminister” och i partiprogrammet står det bland annat:

”I arbetsdelningen mellan könen framträder strukturen tydligt. Män och kvinnor gör olika saker och befinner sig på olika platser.”

Alliansen sämre

Men SVT:s granskning visar att bara 38 procent av de vänsterpartistiska kommunstyrelseledamöterna är kvinnor. Allianspartierna är sämre, men Socialdemokraterna och Miljöpartiet är klart bättre med 45 respektive 44 procent.

Vänsterpartiet ligger också under rikssnittet för samtliga partier, som är 39 procent kvinnor i kommunstyrelserna.

– Det vi också säger när vi skriver så här i partiprogrammet är att vårt parti också är påverkat av de patriarkala strukturerna som finns i samhället, säger Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Det var det som vi upptäckte för några år sedan, att det här ser inte bra ut och att vi måste ta nästa steg. Nu har vi ett internfeministiskt arbete som har pågått, där vi har varit mer aktiva gentemot lokalorganisationer och distrikt.

”Jättestort problem”

Men Vänsterpartiet har varit ett feministiskt parti sedan 1994.

– Det är ett jättestort problem att det fortfarande ser ut så här i kommunstyrelserna, säger Rossana Dinamarca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ojämställt i kommunerna

Mer i ämnet