Hans Linde (V). Foto: TT Nyhetsbyrån

V: Så ska en SD-talman stoppas

Uppdaterad
Publicerad
Vänsterpartiet vill tvinga fram en omröstning i riksdagen med flera kandidater om talmansuppdraget.

Vänsterpartiet menar att talmansuppdraget är speciellt, eftersom talmannen företräder Sverige internationellt.

– Det är inte lämpligt att ett högerextremt parti som Sverigedemokraterna har en sådant uppdrag, säger Hans Linde (V), utrikespolitisk talesperson.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra sa i dag att partiet förordar att man följer praxis oavsett vad man tycker om partiet i fråga. Ett resonemang som Hans Linde inte ger mycket för.

Försöker hindra SD

Nu försöker Vänsterpartiet istället hindra SD från att få platsen som andra vice talman, ett uppdrag som enligt praxis landets tredje största parti ska inneha.

– Vi har inlett samtal med gruppledarna för de andra partierna, och ska sedan nominera en annan kandidat som riksdagen kan rösta på. På så sätt tvingas de partier som förordar att man ska följa praxis aktivt rösta fram en Sverigedemokrat, eller istället välja den andra kandidaten, säger Hans Linde till SVT.

Löfven duckade i frågan

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick i dag frågan om hur han ser på Vänsterpartiets krav, men kunde inte ge något svar:

– Talmansposten diskuteras. Jag vet att den diskuteras i flera riksdagsgrupper och självfallet också i vår.

Inte heller Miljöpartiet har landat i något beslut om hur man ser på Vänsterpartiets krav att frångå praxis och utestänga Sverigedemokraterna från vice talmansposten som brukar tillfalla riksdagens tredje största parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet