Fotografen Truls Nord diskuterar politik med grannarna Ann-Marie och Magnus Jansson. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Radhusägarna – väljarna som politikerna jagar

Uppdaterad
Publicerad

Den välmående medelklassen i storstäderna har blivit högvilt i partiernas jakt på väljare. Det har fått Socialdemokraterna och Moderaterna att tränga ihop sig i mitten, vilket gjort dem otydliga i många väljares ögon.

Fotografen Truls Nord är en av dem som de politiska blocken slåss om. Medelklass i storstad, mitt i livet, mitt i karriären, bor i radhus, har god ekonomi. Med sin kamera hittar han tydligheten i motiven, men det har blivit allt svårare i politiken.

”Få vågar prata ideologiskt”

– Väldigt mycket tycks handla om strategi, hur ska vi göra för att vinna folk eller hur ska vi göra för att få så många med oss som möjligt. Det finns inga klara skiljelinjer nästan någonstans förutom kanske längst ut på båda sidor. Och det är väldigt få som vågar prata ideologiskt. Som vågar att inte vara till lags, säger Truls Nord.

Peter Lindén är it-chef, var aktiv moderatpolitiker fram till valet 2006 och har hela tiden röstat på Moderaterna. Han älskar skattesänkningar och känner inte igen sitt gamla parti längre. Hans blogg fylls av politisk ilska.

Vill ha tydligare vision

– Jag vill att man ska ha tydligare vision och mål om vad man vill uppnå med Sverige och samhället, mer än att man har en förvaltande politik där man säger att målet är att vi ska ha ordning på våra finanser eller ordning i vår ekonomi, säger Peter Lindén

Tålamodet tog slut när finansminister Anders Borg kallade till presskonferens häromveckan för att höja skatterna på alkohol, tobak och bilar.

– Jag blev jätteförvånad och började fundera på vilket parti – om man gillar skattesänkningar – som man ska rösta på i valet i höst, säger Peter Lindén.

Moderaterna aviserar skattehöjningar under nästa mandatperiod om de kommer till makten. Precis som Socialdemokraterna, som å andra sidan inte tänker ta bort det femte jobbskatteavdraget som partiet tycker så illa om.

Socialdemokraterna gillar inte vinster i välfärden men sätter inte stopp för dem. Moderaterna värnar om vård, skola och omsorg. Båda närmar sig varandra. Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson vill ha ordning i ekonomin. Det vill finansminister Anders Borg också.

Malin Sahlén är nationalekonom med borgerlig grundsyn och jobbar på opinionsinstitutet Timbro.

– Vi ser ganska tydligt hur Magdalena Andersson på många sätt vill tävla med Anders Borg om att ta ansvar för Sverige, säger hon.

”Går inte till val på politiken de tror på”

– Politiska partier går inte riktigt till val på den politik de egentligen tror på utan på den som de tror ska vinna de här mittenväljarna, säger Irene Wennemo, ledarskribent på Aftonbladet.

Truls Nord menar att Sverige nästan blivit ett tvåpartiland.

– Det är ett demokratiskt problem tycker jag. Nu har vi två saker att välja på. Den ena vet vi, för den har vi haft i åtta år. Den andra vet vi inte, och när vi försöker ta reda på det så pratar de ju i princip om samma saker. Vad gör man då? frågar sig Truls Nord.

Reportage i Agenda söndag den 16 mars. Se programmet i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet