Nästan var tredje SD-väljare kommer från M

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje SD-väljare röstade på Moderaterna i förra valet. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

GRAFIK: Här kan du se hur väljarströmmarna rört sig från 2010 till 2014.

SVT:s Vallokalsundersökning har undersökt hur väljarna har rört sig mellan partierna i valen 2010 och 2014. Enligt undersökningen röstade 29 procent av Sverigedemokraternas väljare i årets val på Moderaterna i förra valet.

Sverigedemokraterna har vunnit över väljare från alla partier utom Feministiskt initiativ, visar Vallokalsundersökningen.

Moderata partibytare ratar Alliansen

Många av Moderaternas väljare från förra valet, åtta procent, har gått över till Sverigedemokraterna. Lika många har valt Socialdemokraterna det här året, visar Valun. Moderaterna har alltså inte främst tappat väljare till andra partier inom Alliansen.

Feministiskt initiativ har framför allt fått sina väljare från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Var tredje Fi-väljare röstade på Miljöpartiet 2010. Nästan lika många, 30 procent, röstade på Vänsterpartiet. Fi har vunnit över väljare från alla partier utom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

LÄS MER: Så röstade Sverige – hitta all grafik här!

Så gjordes undersökningen

Resultatet baseras på väljarnas svar på frågorna ”Vilket parti röstade du på i dag?” samt ”Vilket parti röstade du på i förra riksdagsvalet 2010”?

Strömmarna visar svaren från väljare som i båda valen röstat på något av de partier vi har med i sammanställningen. Förstagångsväljare samt personer som röstade blankt, avstod från att rösta och som inte minns hur de röstade räknas inte.

Men i praktiken kan ett parti kan ha fått eller förlorat en stor andel röster från dessa grupper. Väljare som röstat på något övrigt parti finns inte heller med i beräkningen, därför blir resultatet inte alltid 100 procent.

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör.

12.909 väljare har svarat på årets vallokalsundersökning.

Här kan du läsa mer om Valun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet