Sjöstedt: Vi kommer inte att vara ett stödparti

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var oerhört besviken över Löfvens besked om att Vänsterpartiet inte var välkomna i en regering. – Stefan Löfven tvingar oss att bli ett oppositionsparti, säger han i SVT:s Agenda.

Inte ens ett dygn efter valet var striden mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i öppen dager. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gav på eftermiddagen beskedet att man inte vill ha Vänsterpartiet med i en socialdemokratiskt ledd regering.

Det var en oerhört besviken Jonas Sjöstedt (V) som kom till SVT:s Agenda för att kommentera sitt möte med Löfven.

– Jag kom till mötet för att försöka hitta bredast möjliga lösning för att få en rödgrön regering. Vi visste att det skulle kunna gå såhär, men vi trodde att vi åtminstone skulle ha en diskussion. Men det var blankt nej från början, säger han i SVT:s Agenda.

”Tvingar oss att bli ett oppositionsparti”

Sjöstedt tolkar Löfvens beslut som att han har bestämt sig för att försöka gå över blockgränsen istället. Men Vänsterpartiet stödjer inte en regering med borgerliga ministrar.

– Vi var beredda att i ett svårt läge kompromissa och sträcka ut en hand till borgerliga partier i enstaka frågor, för att kunna regera Sverige. Vi har kämpat hela valet för att Löfven ska bli statsminister, därför känns det konstigt att den hand vi sträcker fram inte tas emot, säger han.

Beredd att förhandla

Sjöstedt säger att han fortfarande är beredd att förhandla med Socialdemokraterna om budgeten, men då vill partiet ha genomslag för sin politik.

– Vi ska göra en uppgörelse om vinster i välfärden som vi är nöjda med, säger han.

Vad är det ni kräver för att stödja budgeten?
– Det ska vi förhandla om och det tänker jag inte göra i tv.

Ställer ni ultimatum om ett vinstförbud?
– Det är dåligt att förhandla om det i Agenda. Jag tänker inte gå in på det. Det är klart att vi kommer att förhandla men vi måste få en uppgörelse som vi är nöjda med.

Löfven kan inte räkna med stöd från Vänsterpartiet om partiet inte får inflytande, menar Sjöstedt.

– Stefan Löfven tvingas oss att bli ett oppositionsparti, han ger oss inget val. Om Socialdemokraterna tror att det går att gå tillbaka till en tid när vi var ett stödparti så har de fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet