Mats Knutson kommenterar

”Visar hur nervös regeringen är”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens kovändning om studiebidraget är ett häpnadsväckande besked. Det säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Han tror att väljarnas syn på regeringsdugligheten kan få sig en knäck.

– Det är anmärkningsvärt och det är ett häpnadsväckande besked. Den 20 februari så redovisade finansministern en katalog av skattehöjningar och besparingar, några veckor senare så kastar statsministern den här åtgärden i papperskorgen, säger Mats Knutson.

”Vågar inte ta konflikten”

Mats Knutson säger att det är tydligt att regeringen totalt missbedömde den politiska sprängkraften i förslaget.

– Det här visar hur nervös man är på regeringssidan inför det opinionsläge som finns. Man vågar inte ta konflikten helt enkelt.Man vill absolut inte ha den här konflikten med Socialdemokraterna i en mycket enkel och tydlig fråga som dessutom berör väldigt många människor.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Begränsade. Det politiska minnet är kort och eftersom regeringen nu begraver förslaget så begränsar man skadorna. Det som kan påverkas är tilltron till regeringsdugligheten, det har varit Fredrik Reinfeldts starkaste kort, den får sig en knäck med den här typen av ryckighet i det politiska beslutsfattandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet