Foto: TT

Visionen: Fem miljoner sysselsatta 2020

Publicerad

Fem miljoner svenskar ska vara sysselsatta år 2020. Den visionen presenterade Alliansens partiledare i dag.
– Det är ett mycket ambitiöst mål, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

För att visionen ska bli verklighet pekades tre områden ut som prioriterade, nyanlända ska komma snabbare in på arbetsmarknaden. Människor med funktionsnedsättning ska få bättre stöd till jobb och en satsning på unga företagare. Det handlar bland annat om extra pengar till universitet och högskolor, så invandrare med akademisk examen enklare ska få sin utbildning översatta till svenska.
– Det går alldeles för långsamt i dag, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Partiledarna pekade ut invandrare, unga och personer med funktionshinder som prioriterade att få in på arbetsmarknaden. Enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf ska mer pengar till projekt om ungas företagande och minskat aktiekapital för de som vill starta aktiebolag bidra till att möjliggöra den visionen.  Om visionen bli verklighet skulle Sverige ha en sysselsättningsgrad på 82 procent 2020.

60 miljoner kronor

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund lyfte också fram ökade satsningar på Folkhögskoleutbildningar, som ska stimulera studiemotivationen bland dem med psykiska funktionshinder. Det ska tillsammans med tillfälliga jobb hos Samhall få in fler på arbetsmarkanden.

Statsminister Fredrik Reinfeldt höjde dock ett varningens finger och sade att visionen endast kan genomföras om inte Sveriges ekonomi påverkas av framtida kriser. Han tillade också att det kommer krävas ytterligare reformer om framtidsplanerna ska kunna realiseras.

Förslagen som presenterades i dag ligger utöver de redan genomförda reformerna och kostar enligt Alliansens beräkningar omkring 60 miljoner kronor att genomföra. Inga extra pengar skjuts till.

Tufft läge

Alliansens utspel presenterades på vad partierna på amerikanskt maner döpt till konvent, en halvdags samling och upptakt inför höstens val. Platsen var Nacka, strax utanför Stockholm och i publiken fanns en stor rad riksdagsledamöter från de borgerliga partierna, liksom flera ministrar.

Visionen om hur sysselsättningen ska öka med 350.000 personer till 2020 lades fram i skuggan av vikande opinionssiffror för de fyra allianspartierna.

Statsvetaren Jonas Hinnfors, vid Göteborgs universitet tror att det blir svårt för Alliansen att vända opinionen.

– Det är väldigt svårt för Alliansen att bli största block. Man kan komma med satsningar nu, men det blir svårt att hämta hem, säger Hinnfors till SVT.

Kan nås

Två av partierna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger farligt nära fyraprocentpartiet och EU-parlamentsvalet blev en besvikelse för Moderaterna. Med en ständigt stigande temperatur i valrörelsen pekade partiledarna ut jobben som den enskilt viktigaste frågan i valet i september.
– Jag ser det som en folkomröstning om arbetslinjen. Människor ska kunna jobba utifrån sina egna förutsättningar, säger Reinfeldt.

Jesper Hansson, prognoschef på statliga Konjunkturinstitutet, bedömer att Alliansens målsättning är realistisk och möjlig att uppnå.

– Vi räknar i vår senaste prognos med att sysselsättningen stiger framöver och att den landar på 4.972 miljoner sysselsatta 2020. Så målet infrias om den prognosen överträffas med knappt 30.000 personer, säger Hansson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet