SD:s blivande EU-parlamentariker Kristina Winberg uppges ha gett felkatiga uppgifter om att ha arbetat för biståndsorganet Sida. Foto: TT

Winberg: Jag ljuger inte om mitt Sida-arbete

Publicerad

Sverigedemokraternas blivande EU-parlamentariker Kristina Winberg har i intervjuer och debatter sagt att hon arbetat för Sida i Afrika. Men i dag avslöjar Aftonbladet att det inte stämmer. – Jag ljuger inte, säger Winberg till SVT Nyheter.

Inför EU-valet har Winberg lyft fram sitt arbete för biståndsorganet Sida i Afrika, bland annat i en intervju med Dagens Nyheter och partiets egna tidning SD-Kuriren.

– Jag kan tala om för er här att jag har varit nere och jobbat för Sida i Moçambique och vet hur det är när människor lider, sa Kristina Winberg i en EU-debatt på Dunkers kulturhus i Helsingborg i april.

Men en pressekreterare vid Sida uppger för Aftonbladet att det inte finns uppgifter om att Winberg skulle haft ”några som helst uppdrag” vid biståndsorganet.

Winberg: Hårklyveri

Kristina Winberg säger själv till SVT Nyheter att hon jobbade ideellt för biståndsorganet i två veckor genom sin kusins familj i Moçambique. Att hon skulle ljuga kallar hon ”hårklyveri”.

– Jag ljuger inte. Mitt syfte med resan var att få vara med och hjälpa till. Och det gjorde jag. Jag var nere och besökte fängelser och byar, träffade hemlösa barn och delade ut presenter bland annat.

Antingen har man väl jobbat för Sida eller inte?

– Det beror på hur man ser det, jag gjorde det som ett ideellt arbete och tog del av deras dagliga arbete. Sedan var jag inte formellt anställd av Sida.

– Man kunde specificera det. Mer korrekt – det var ideellt arbete.

”Då formulerade man frågan konstigt”

Winberg har uppgett för Aftonbladet att hon volontärarbetat med sin kusin, som i sin tur jobbat för Sida. Men kusinens fru säger till tidningen att SD-politikern endast var där på besök och att kusinparet aldrig jobbat direkt för Sida, utan fått stöd från biståndsorganet till enskilda projekt flera år tidigare.

Men det stämmer inte, enligt Kristina Winberg.

– Då formulerade man frågan på ett konstigt sätt. Min kusin var anställd av Sida och hans fru av ett engelskt företag som hjälper aidssjuka.

– Syftet med resan var att vara delaktig i deras arbete och hjälpa till. Vi hade med oss förnödenheter och fixade där.

”Åker inte till Moçambique på semesterresa”

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger till SVT Nyheter att det rör sig om en ”definitionsfråga” och att Winberg inte fäst någon vikt vid ordvalen.

– Poängen med att nämna Sida har ju aldrig varit att visa på att hon har en anställning där, utan hon trodde ju att den här verksamheten skedde i Sidas regi, vilket det finns uppgifter om att det inte gjorde. Det är inget vi har kollat upp. Hennes syfte har bara varit att beskriva sitt engagemang för biståndsfrågor, hon har inte haft som syfte att sprida felaktiga uppgifter.

Både Winberg och Kinnunen säger till SVT Nyheter att man inte åker till Moçambique på ”semesterresa”.

Tycker ni att hon ljuger när hon säger att hon har arbetat för Sida?

– Det är ju en definitionsfråga. Hon har inte haft något uppsåt att ljuga, det är den uppfattning som vi har fått i alla fall. Därmed tycker jag nog inte att man kan beskriva det som en lögn. Däremot så är det ju uppenbart att det har missuppfattats, säger Martin Kinnunen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer