Vid förra riksdagsvalet 2014 fick polisen in ett 40-tal anmälningar som Riksenheten mot korruption utredde. Foto: Johan Nilsson/TT

20-tal anmälningar om valfusk

Publicerad

Det har kommit in ett 20-tal anmälningar om valfusk och i vissa fall har en förundersökning inletts. Men inför valet säger MSB att man inte har sett någon omfattande påverkansoperation från främmande makt.

Riksenheten mot korruption har fått in ett 20-tal anmälningar om misstänkt valfusk.

– Sedan i förra veckan har vi fått in cirka 20 stycken och i några av dessa fall har vi startat en förundersökning, säger chefsåklagare Alf Johansson till SVT Nyheter.

Hur många fall har ni startat förundersökning i?

– Jag vill inte nämna antalet fall, men i några stycken.

Inget ledde till åtal förra året

”Valfusk” hamnar under brottsrubriceringen otillbörligt verkande vid röstning eller tagande av otillbörlig förmån vid röstning.

– De fall vi har tagit emot rör sig bland annat om försvunna valsedlar eller att någon ska ha tagit någon annans valsedel och ändrat namn. I det fallet rör det sig om urkundsförfalskning, säger chefsåklagare Alf Johansson till SVT Nyheter.

Vid förra riksdagsvalet 2014 fick polisen in ett 40-tal anmälningar som Riksenheten mot korruption utredde.

– Vi startade förundersökning i mellan sex och sju fall, men inget ledde till åtal. I många av anmälningarna rör det sig om missförstånd och inte fusk, säger Alf Johansson.

”Inget försök till valpåverkan från utlandet”

Alf Johansson påpekar att det är lite tidigt och att han räknar med fler anmälningar när slutresultatet är färdigt.

På Valmyndigheten menar man också att det är för tidigt att säga hur mycket så kallat valfusk som skett. Först ska man få ett giltigt slutresultat, som sedan kan överklagas i tre veckor.

På Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) har man inte sett något försök till valpåverkan eller valfusk från främmande makt. Inte heller Säkerhetspolisen har upptäckt något ovanligt så här långt.

Så här skriver man i ett mejl till SVT Nyheter:

”Det kommer att ta tid innan Säkerhetspolisen har den totala bilden av eventuell påverkan på valet, så det är för tidigt att säga. Inför valet syntes inte någon omfattande påverkansoperation från främmande makt”.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har två valobservatörer i Sverige till och med onsdag den 12 september. Deras uppdrag innefattar bland annat att titta närmare på hur valkampanjerna har finansierats och hur valsedlar och skärmar placeras i vallokalerna. De redovisar sin rapport om ungefär två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.