Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: SVT

Åkesson (SD) om mottagandet: ”Ovärdigt en demokrati”

Publicerad

I dag inledde Sverigesdemokraternas ledare Jimmie Åkesson sin torgmötesturné i Luleå. Men demonstranternas talkörer fick honom att tillfälligt tystna.

Demonstranterna skanderade bland annat ”Inga rasister på våra gator”. Han avbröt sitt tal och uppmanade polisen att ta hand om ”gaphalsarna” i publiken så att han kunde fortsätta. Vilket han sedan gjorde efter uppskattningsvis 10-15 minuter.

– Det är rent ovärdigt en demokrati att det ska se ut så här i en valrörelse återigen. Så sent som i lördags uppmanade jag Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att hålla koll på sitt vänsterextrema folk, och nu vädjar jag till honom igen, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– Se till att era kompisar håller tyst när vi andra ska prata, vi tänker inte störa dig är du pratar.

Kommenterar klimatfrågan

Sverigedemokraterna minskar just nu i opinionsundersökningarna och många tror att det beror på sommarens torka och bränder som gjort klimatfrågan till en av valets viktigaste.

– De vill ju gärna göra politik av att vi haft en väldigt varm sommar. Det var ingen som försökte göra politik av den förra sommaren, för den var inte lika varm.

– Det vi måste göra är de stora insatserna och för Sveriges del i forskning och utveckling. Vi föreslår till exempel en forskningsreaktor i Oskarshamn som ska forska kring fjärde generationens kärnkraft. Där pratar vi om någonting som faktiskt gör nytta för miljön på riktigt.

”Svårt att hålla oss utanför”

Ingen vill regera eller samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen. Det är åtminstone det besked som gått ut från de andra partierna, men Jimmie Åkesson tror att det blir annorlunda efter valet.

– Ytterst är det faktiskt väljarna som bestämmer, jag tror att det blir väldigt svårt att hålla oss utanför allt inflytande efter nästa val.

– Förutsättningarna för det är ju att man går samman i en ny sådan maktkartell som man gjorde efter förra valet i decemberöveresnkommelsen. Jag har svårt att se att något parti vill riskera det igen med tanke på all kritik som man fick efter det, säger Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet