Foto: TT/SVT

Akuten live-sänder för att korta väntetider

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset testar en ny metod för att minska väntetiderna på akutmottagningen. I ett dialogsamtal som sänds live via sociala medier vill sjukhuset informera eventuella patienter om hur akutmottagningen arbetar – och när det eventuellt kan vara aktuellt med ett besök.

Förhoppningen är att länsbor ska få större förståelse för hur sjukvården fungerar och hur akutmottagningen arbetar. För att i slutändan eventuellt ingjuta mer tålamod hos eventuella patienter som kanske är tvungna att sitta länge och vänta i väntrummet på akuten – samt möjligtvis ge större förståelse till patienter om när ett akutbesök kan vara aktuellt.

Målet är att köerna på akutmottagningen på Akademiska i Uppsala antingen ska minska – eller skapa mindre huvudbry.

Val 2018 – #dinröst

Långa köer

Uppsala län har bland de längsta väntetiderna i landet när det kommer till akuten. Omkring 70 minuter måste en vuxen patient vänta innan hen får en första bedömningen av en läkare. Den enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen.

Kan bli fler gånger

Försöket med livesändningen är just det. Ett försök. Men tanken är att om resultatet faller väl ut och mottas bra kan det eventuellt fortsätta. Och första sändningen gjordes under onsdagen.

– Vi har många följare på vår Facebook och vill testa något nytt, säger Susann Järhult, akutläkare på Akademiska.

Hör Susann berätta mer om testat i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet