Pilotprojekt på akuten på Sahlgrenska där läkare får betalt per patient. Projektledare Tobias Carlson är positiv till försöket. Foto: SVT

Akutläkare får betalt per patient – ska minska köer

Uppdaterad
Publicerad

Läkare jobbar extra på akuten och får mer betalt ju fler de behandlar. 350 kronor per ”färdig” patient får de i ersättning. Det är en del av Sahlgrenskas arbete med att försöka få akutmottagningen att fungera bättre efter förra vinterns kris när patienter kunde bli kvar i uppemot tre dygn.

Under hösten och vintern har man på akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, i Göteborg testat något man kallar ”stream-team” på kvällarna. Det är läkare som går in på sin lediga tid och jobbar extra på akuten.

För detta får de 350 kronor i timmen i grundersättning och sedan får de 350 kronor per färdighandlagd patient. De arbetar alltså på ackord.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har infört ett bonussystem där lediga läkare från övriga SU går in och tar lättare patienter, säger Tobias Carlsson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU.

Förbättra arbetet på akuten

Tanken är att man därigenom skall minska akutmottagningens problem, som bitvis kulminerade under första delen av 2017 då patienter kunde ligga kvar på akuten och vänta på vårdplats i upp till tre dygn. Något som bland annat innebar att Vårdförbundet tillsammans med Kommunal, Saco och Vision gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket med krav på förbättringar.

SU har dessutom även haft stora problem med att rekrytera och behålla kompetent personal på akuten. 

Ett pilotprojekt

Det största bekymret de har inom akutsjukvården är när de har för många patienter inne på akuten samtidigt, sk ”crowding”, enligt Tobias Carlson. Han jämför problematiken vid att försöka flytta om böcker i en bokhylla som är halvfull jämfört med en som är överfylld. Det ena är lätt. Det andra svårt, ineffektivt och frustrerande.

”Stream-team” är ett försök att minska risken för ”crowding”.

– Det är ett pilotprojekt som skall pågå i tre till sex månader. Det är en del av arbetet att se till att vi inte hamnar i samma situation som förra vintern, säger Tobias Carlsson,

Tanken är att de extrainsatta läkarna som jobbar på ackord skall ta hand om patienter med låg risk och förväntad kort vårdtid, och därmed avlasta ordinarie personal som kan koncentrera sig på svårare fall.

– Vi vill att de tar hand om de patienterna som ofta blir kvar på akuten länge då de prioriteras sist och gör att akuten i princip överbeläggs, vilket försenar hela avdelningens arbete, säger Tobias Carlsson.

Patientsäkerhet

Läkarna i ”stream-teamet” behandlar i snitt 1,8 patienter i timmen, vilket tillsammans med grundersättningen ger en snittlön på närmare 1000 kronor i timmen. Det är ungefär tre gånger mer än ordinarie personal.

Om man ser till patientsäkerheten. Är det inte risk att man slarvar för att tjäna mer pengar?

– Vår erfarenhet hittills är att de bedömer fler patienter än de andra läkarna och att de gör det med bra kvalitet. De gör samma arbete snabbare om man jämför med ordinarie läkare på akuten, säger Tobias Carlsson.

Finns det några konflikter eller något som är känsligt när det gäller detta att läkare jobbar på ackord?

– Det bästa hade varit om vi hade haft tillräckligt många läkare, speciellt akutläkare som skulle kunna jobba på alla tider på dygnet hela tiden som ordinarie. Men i den situation som vi är nu, där det är brist på läkarkraft på akuten, så är ju detta ett sätt att hjälpa till och lösa ett akut problem, säger Tobias Carlsson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet