• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Val 2018

Åldringsvården stridsfråga i Årjäng

Publicerad

I Årjäng styr Socialdemokraterna med hjälp av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men en fråga splittrar den lite annorlunda koalitionen: äldrevården.

2015 tog företaget Förenade care över två särskilda boenden i kommunen. Det är ett avtal värt 57 miljoner om året och i dagsläget finns 139 platser på boendena. 

I avtalet finns en klausul om viten om det var så att alla villkoren i avtalet inte uppfylldes. 

Daniel Schützer (S) Foto: SVT

– Redan i november fick vi börja utdöma viten och nu har vi haft viten i tre år utan att företaget har åtgärdat personalproblemen, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

Problem att rekrytera

Vitena har kostat företaget drygt 900 000 kronor sedan 2015 och enligt Förenade care beror det på att man haft problem att rekrytera arbetsterapeuter, verksamhetschef och sjukgymnaster, något som man enligt avtalet måste ha. Samtidigt var vitena så låga att det vara billigare att betala dem än att rekrytera.

Trots regelbundna viten förlängdes avtalet 2017. Det valtekniska samarbetet mellan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna å ena sidan och Socialdemokraterna å den andra, fick sig en rejäl törn när (S) som enda parti röstade emot en avtalsförlängning.

– Jättefrustrerande och än mer frustrerande när de borgliga valde att förlänga avtalet, säger Daniel Schützer (S).

Men enligt Liberalerna fanns det andra skäl till förlängningen:

– Det var så att ordföranden för vård och omsorgsnämnden förde fram frågan så sent. Vi ansåg att det var för nära det datum där vi var tvungna att ta beslut därför ansåg. Vi att det var bättre att ta den förlängningen vi hade, säger Lars Gustafsson (L).

Nya politiska bataljer att vänta

I och med det nya avtalet höjdes vitesbeloppen för att sätta större press på Förenade care och efter det har vitena sjunkit. 2017 betalade man 460 000 kronor i vite men under 2018 har beloppet minskat och under de åtta månader som gått av året har man nu betalat 130 000 kronor.

År 2020 ska avtalet upphandlas på nytt och nya politiska bataljer om åldringsvården i Årjäng är att vänta.

– Jag skulle vilja se en samordning mellan verksamheterna så jag skulle helst se det i kommunal regi. Jag kan tänka mig en upphandling där den kommunal regin också lägger anbud. Men mitt förstahandsalternativ är att vi tar tillbaka det i kommunal regi.

Lars Gustafsson, Liberalerna:

– 2020 ska vi alla gånger ha en ny upphandling. Då kommer vi att se till att det är inskrivet att vi har de styrmedel som vi behöver.

Och Lars Gustafsson är inte främmande för att på sikt även privatisera hemtjänsten i kommunen:

– Jag ställer mig inte främmande fler att titta på det. Det är inget vi har diskuterat men som liberal  har jag inget emot privata alternativ.

Idag landar SVT Nyheter Värmlands valturné i Årjäng för att diskutera en fortsatt privatisering av äldrevården. Möt oss på torget på förmiddagen eller gör din röst hörd i vår chatt.

SVT rapporterade · SVT Nyheter Värmland på valturné

09.36
Hej! I dag hittar du oss i Skoghalls centrum. Kom och prata med oss! I dag är ämnet barnomsorg och förskola.
09.55
Nu är vi på plats i Skoghalls centrum. Kom och träffa oss! / Bengt, Jenny och Tomas
Nu är vi på plats i Skoghalls centrum. Kom och träffa oss! / Bengt, Jenny och Tomas
10.33

Anna Eriksson, Hammarö
-Suberbra. Jag har bara bra erfarenheter från förskolan här på Hammarö, säger hon. 
Hon är mamma till flera barn som gått i förskolan i kommunen. 
- Men politikerna måste satsa framåt också så vi fortsatt kan vara bästa skolkommun.
Anna Eriksson, Hammarö -Suberbra. Jag har bara bra erfarenheter från förskolan här på Hammarö, säger hon. Hon är mamma till flera barn som gått i förskolan i kommunen. - Men politikerna måste satsa framåt också så vi fortsatt kan vara bästa skolkommun.
10.58
Terese Bergman Hammarö som har en dotter i förskolan. 
- Det är bra. Min dotter trivs jättebra och lärarna är trevliga, säger hon. 
Hon lyfter speciellt fram pedagogiken som gör att barn från olika kulturer kan hitta sätt att kommunicera med varandra.
Terese Bergman Hammarö som har en dotter i förskolan. - Det är bra. Min dotter trivs jättebra och lärarna är trevliga, säger hon. Hon lyfter speciellt fram pedagogiken som gör att barn från olika kulturer kan hitta sätt att kommunicera med varandra.
11.18
Anna Jonsson hoppas att politikerna på Hammarö ser över barngruppernas storlek och gärna anställer fler. 
- Man vet ju att det är hög arbetsbelastning för förskollärare.
Vad är din erfarenhet av förskolan?
- Våra barn, Melvin och Maja har trivts jättebra på sin förskola Mörtvägen, säger Anna Jonsson.
Anna Jonsson hoppas att politikerna på Hammarö ser över barngruppernas storlek och gärna anställer fler. - Man vet ju att det är hög arbetsbelastning för förskollärare. Vad är din erfarenhet av förskolan? - Våra barn, Melvin och Maja har trivts jättebra på sin förskola Mörtvägen, säger Anna Jonsson.
12.04

Annie Albrektsson, Hammarö, med barnen Pelle och Ellen. 
- Det är bra erfarenheter jag har. En mycket bra förskola. Men jag vet också att alla inte får plats och att barngrupperna är stora, säger Annie Albrektsson. 
Hon vill att politikerna funderar över alternativ som dagmammor till exempel. 
Hon vill veta hur politikerna ska klara situationen med allt fler barn i förskoleåldern. 
- Hur tänker de lösa det med lokaler och pedagoger?
Annie Albrektsson, Hammarö, med barnen Pelle och Ellen. - Det är bra erfarenheter jag har. En mycket bra förskola. Men jag vet också att alla inte får plats och att barngrupperna är stora, säger Annie Albrektsson. Hon vill att politikerna funderar över alternativ som dagmammor till exempel. Hon vill veta hur politikerna ska klara situationen med allt fler barn i förskoleåldern. - Hur tänker de lösa det med lokaler och pedagoger?
12.48
Mer pengar till att underhålla och restaurera skolor och förskolor så att barnen slipper gå i skola mögelangripna hus, där asfalten har mer hål än asfalten i Ryssland på Sovjet-tiden.
Mvh Nisse, Karlskoga
12.55
Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten uppmärksammar vår valturné.
www.journalisten.se
13.03
Det behövs mer utbildad personal!!. Och mer kunniga personer som kan barn i vikariepoolen, som måste utökas. Har fått vara hemma flera gånger med de äldre barnen när lillebror var född för att personalen inte fick vikarie. De är snälla på förskola. Och barnen gillar fröknarna. Men de är ju inte utbildade... Och för det är för mycket barn på avdelningarna deras.
13.05
Just nu intervjuas företrädare för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Hammarö. Se resultatet på vår sajt under eftermiddagen och i våra sändningar ikväll.
Just nu intervjuas företrädare för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Hammarö. Se resultatet på vår sajt under eftermiddagen och i våra sändningar ikväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet