Åldringsvården stridsfråga i Årjäng Foto: SVT

Åldringsvården stridsfråga i Årjäng

Uppdaterad
Publicerad

I Årjäng styr Socialdemokraterna med hjälp av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men en fråga splittrar den lite annorlunda koalitionen: äldrevården.

2015 tog företaget Förenade care över två särskilda boenden i kommunen. Det är ett avtal värt 57 miljoner om året och i dagsläget finns 139 platser på boendena. 

I avtalet finns en klausul om viten om det var så att alla villkoren i avtalet inte uppfylldes. 

Val 2018 – #dinröst
Daniel Schützer (S) Foto: SVT

– Redan i november fick vi börja utdöma viten och nu har vi haft viten i tre år utan att företaget har åtgärdat personalproblemen, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

Problem att rekrytera

Vitena har kostat företaget drygt 900 000 kronor sedan 2015 och enligt Förenade care beror det på att man haft problem att rekrytera arbetsterapeuter, verksamhetschef och sjukgymnaster, något som man enligt avtalet måste ha. Samtidigt var vitena så låga att det vara billigare att betala dem än att rekrytera.

Trots regelbundna viten förlängdes avtalet 2017. Det valtekniska samarbetet mellan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna å ena sidan och Socialdemokraterna å den andra, fick sig en rejäl törn när (S) som enda parti röstade emot en avtalsförlängning.

– Jättefrustrerande och än mer frustrerande när de borgliga valde att förlänga avtalet, säger Daniel Schützer (S).

Men enligt Liberalerna fanns det andra skäl till förlängningen:

Foto: SVT

– Det var så att ordföranden för vård och omsorgsnämnden förde fram frågan så sent. Vi ansåg att det var för nära det datum där vi var tvungna att ta beslut därför ansåg. Vi att det var bättre att ta den förlängningen vi hade, säger Lars Gustafsson (L).

Nya politiska bataljer att vänta

I och med det nya avtalet höjdes vitesbeloppen för att sätta större press på Förenade care och efter det har vitena sjunkit. 2017 betalade man 460 000 kronor i vite men under 2018 har beloppet minskat och under de åtta månader som gått av året har man nu betalat 130 000 kronor.

År 2020 ska avtalet upphandlas på nytt och nya politiska bataljer om åldringsvården i Årjäng är att vänta.

– Jag skulle vilja se en samordning mellan verksamheterna så jag skulle helst se det i kommunal regi. Jag kan tänka mig en upphandling där den kommunal regin också lägger anbud. Men mitt förstahandsalternativ är att vi tar tillbaka det i kommunal regi.

Lars Gustafsson, Liberalerna:

– 2020 ska vi alla gånger ha en ny upphandling. Då kommer vi att se till att det är inskrivet att vi har de styrmedel som vi behöver.

Och Lars Gustafsson är inte främmande för att på sikt även privatisera hemtjänsten i kommunen:

– Jag ställer mig inte främmande fler att titta på det. Det är inget vi har diskuterat men som liberal  har jag inget emot privata alternativ.

Idag landar SVT Nyheter Värmlands valturné i Årjäng för att diskutera en fortsatt privatisering av äldrevården. Möt oss på torget på förmiddagen eller gör din röst hörd i vår chatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet