Han ger ut bok som ska hjälpa nyanlända att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Ali Al-Abdallah lämnade krigets Syrien och kom till Sverige för snart fem år sedan. För honom tog det bara ett drygt år att få en fast anställning som kommunikatör. Nu bor han i Landskrona och ger snart ut en bok med praktiska råd till jobbsökande nyanlända.

Ali Al-Abdallah jobbade som journalist i Damaskus innan kriget tvingade honom på flykt för snart fem år sedan. I sitt nya hemland kom han snabbt i jobb igen.

– Jag förstod att det var via kontakter jag skulle kunna komma in i det svenska samhället. Redan på asylboendet i Värmland fick jag kontakter med svenskar som hjälpte mig till mitt första jobb, ett timvikariat på SFI.

Val 2018 Skåne

I dag arbetar han som kommunikatör, och kan snart titulera sig författare. Om ett halvår ger han ut boken ”Nytt land, nytt jobb” med praktiska råd till invandrare som söker jobb.

Ger konkreta tips

– Det har skrivits många böcker om hur man söker jobb, men det här är den första boken som är skriven av en nyanländ och som riktar sig till arbetssökande nyanlända, säger han.

Råden han ger är handfasta. Prata svenska, lär känna svenskar, gå på mingel, be om hjälp – och var inte rädd.

– Många är rädda för att säga grammatiska fel. Men det gör inget om det blir fel så länge mottagaren förstår dig.

Det finns felaktiga bilder av den svenska arbetsmarknaden bland många nyanlända, menar Ali. Några av dessa vill han sticka hål på i sin bok.

– Många tror att Arbetsförmedlingen fixar jobb. Men det är ju inte alls riktigt. Arbetsförmedlingen förmedlar jobb.

I sin bok ger han exempel på personer som lyckats. Ali berättar om Ghalia Akhindi, tidigare hemmafru i Syrien som snart är färdigutbildad grävmaskinist.

– Hon har brutit mot många normer. Hon har slöja och utbildar sig till grävmaskinist, ett yrke som nästan bara domineras av män. Ett väldigt inspirerande exempel.

Ghalia Akhindi var hemmafru i Syrien i 15 år. I vår är hon färdigutbildad grävmaskinist. Foto: Ali Al-Abdallah

Båda parter måste våga

Ali understryker hur viktigt det är som arbetssökande att våga; att våga ta kontakt, våga prata, våga be om hjälp.

Men även arbetsgivarna måste våga släppa in nyanlända.

– Näringslivet måste motiveras och vägledas, de måste förestå att det är en enorm kompetens som kommit till deras land, säger Ali Al-Abdallah.

Alis fem bästa tips – så söker du jobb i Sverige

1. Språket. Träna din svenska på SFI, knyt kontakter med svensktalande, skaffa vänner.

2. Knyt kontakter. Gå på mingel!

3. Ta initiativ – sitt inte och vänta, var aktiv. Knacka på dörrar och fråga.

4. Fixa praktik. Bra väg in i arbetslivet. Det utvecklar språket, ger dig referenser, lär dig sociala koder och ger dig viktiga kontakter.

5. Våga! Prata svenska även om det blir lite fel, var inte blyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet