Foto: TT

Många brottsoffer drabbas av psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Allmän oro, sömnsvårigheter och psykisk ohälsa. Personer som utsatts för brott drabbas ofta av ett långt lidande efteråt.

För den som blir drabbad av ett brott kan vägen tillbaka efteråt vara lång och svår.

Det är inte ovanligt att man efter att exempelvis ha drabbats av ett inbrott i hemmet, en misshandel eller annan typ av kränkning, drabbas av sömnsvårigheter, oro och psykisk ohälsa.

Val 2018 – #dinröst

– Alla brottsoffer mår dåligt. De har blivit utsatta för något som de inte har väntat sig och en del behöver psykisk hjälp efteråt, säger Magnus Berg som arbetar för brottsofferjouren i Blekinge.

Behöver prata av sig

Brottsofferjouren arbetar på helt ideell basis och i Blekinge är det runt 30 personer som får verksamheten att gå runt. Enligt socialtjänstlagen har varje kommun en skyldighet att erbjuda brottsoffer stöd och hjälp.

Efter polisanmälan är ofta brottsofferjouren den första kontakten efter att en person blivit utsatt för brott.

– Vi möter många som behöver prata av sig. Vi finns där och lyssnar när de behöver berätta om vad de varit med om. Ibland är det lättare att berätta för någon som man inte känner, säger Doris Gustafsson, brottsofferjouren i Blekinge.

Doris Gustafsson och Magnus Berg jobbar ideellt för brottsofferjouren i Blekinge. Foto: Ante Frändén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet