Så här blev valnattsresultatet till Trosa kommunfullmäktige. Det slutliga valresultatet dröjer ännu ett par dagar.

Alliansen fortsätter sitt samarbete i Trosa

Publicerad

Den borgerliga alliansen i Trosa fick fortsatt förtroende från väljarna och samarbetet går vidare.

Den styrande majoriteten i Trosa – M, C, L och KD – behåller sina 19 mandat i fullmäktige, om valnattsresultatet står sig.

De gick till val på ett gemensamt valmanifest och redovisade före valet att de hade för avsikt att fortsätta regera ihop om de fick väljarnas stöd.

Val 2018 Sörmland

– Vi träffades redan i går kväll för en första överläggning. Vi kommer att ses under den här veckan för att fortsätta det arbete som redan har inletts, säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande.

Högt stöd för M

Medan Moderaterna i riksdagen tappade stort klarade sig partiet i Trosa med bara en marginell minskning – 0,3 procentenheter – och får 40,6 procent av rösterna.

– Det är det femte bästa kommunresultatet i Sverige för Moderaterna. Bara i fyra kommuner har partiet gått bättre. Det är väldigt glädjande naturligtvis, säger Daniel Portnoff.

SD ökar mest

De största förändringarna i Trosas kommunfullmäktige är att Socialdemokraterna backar med 3,3 procentenheter och att Sverigedemokraterna går framåt med 3 procentenheter.

Men SD har haft ett jämförelsevis lågt stöd i Trosa, och även om man nu går från att vara fjärde största till tredje största parti, så har man fortfarande bara 10,7 procent av rösterna.

– Man kan väl se att vi ändå lyckades begränsa SD:s framgång i kommunvalet. Och det tycker jag att alla allianspartier ska ha en eloge för, säger Daniel Portnoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet