Region Halland har sedan valet 2014 styrts av Alliansen och Miljöpartiet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alliansen kan fortsätta styra regionen – utan Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter valnattens resultat står det klart att Alliansen får majoritet i regionfullmäktige. Det innebär att de skulle kunna välja att avsluta samarbetet med Miljöpartiet, som de ingick koalition med 2014.

Mikaela Waltersson (M) har varit regionsstyrelsens ordförande i Halland sedan mars i år. Hon känner sig nöjd med valresultatet i landstingsfullmäktige.

– Absolut. Vi backade dock två mandat vilket är tråkigt. Men de tillföll ju Alliansvännen Kristdemokraterna. Det känns skönt att vi har en majoritet där Sverigedemokraterna inte har en vågmästarroll, säger hon.

Var det här väntat?

– Jag tror inte att något parti kan säga att något var väntat det här valet. Opinionssiffrorna hoppade upp och ner. Dessutom har vi inte haft konkreta valanalyser som kunnat brytas ner på lokal nivå, svarar Mikaela Waltersson (M).

Avvaktar onsdagens resultat

Med sina 23,2 procent gör Hallandsmoderaterna partiets bästa landstingsval i Sverige.

Föregående mandatperiod hade Alliansen sammanlagt 34 mandat och har därför tagit stöd av Miljöpartiet. Men den här gången, när både Kristdemokraterna och Centerpartiet har gått framåt, får Alliansen egen majoritet med sammanlagt 36 mandat.

I teorin innebär det att de kan avsluta samarbetet med Miljöpartiet och styra helt själva. Men hur tankarna går kring Region Hallands framtida styre vill Mikaela Waltersson (M) inte dela med sig av i nuläget.

– Alliansen har samverkat väl med Miljöpartiet. Vi vill dock avvakta det slutgiltiga valresultatet på onsdag innan vi kommenterar det, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet