• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Anders Rickman (L), Hanna Englund (C), Susanne Wahlström (M) och Hans Jarstig (KD). Foto: SVT

Alliansen tar makten i Habo

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna får 19 mandat och tar därmed över styret i Habo kommun.

De senaste fyra åren har Habo letts av ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. I årets val ökade de borgerliga partierna till 19 mandat och tar därmed över styret. För en majoritet krävs 18 av de 35 mandaten.

– Ideologiskt står vi varandra väldigt nära och ett alliansstyre är ett naturligt val.  Egentligen har kommunen styrts av alliansen i hundra år och det känns bra att det blir så igen, säger Hans Jarstig (KD).

Anders Rickman från Liberalerna menar att en stabil majoritet betyder att de kan fatta besluten som behövs.

– Vi slipper att göra kompromisser över blocken eller med Sverigedemokraterna, säger han.

Region på tillväxt

Habo är en tillväxtkommun vilket, enligt moderaternas Susanne Wahlström, kan medföra vissa utmaningar.

– Vi vill kunna ha en bra kärnverksamhet, som vård, omsorg och skola. Med den ökade inflyttningen, inte minst bland barnfamiljer, så kräver det större investeringar i skolan. Vi behöver också se över hur vi kan ta hand om våra äldre och hur vi kan ha ett varierat bostadsutbud, säger hon.

– Vi ser också ett tuffare ekonomiskt läge och då tror vi att är det är lättare att göra de prioriteringarna när man har en gemensam stabil värdegrund och ett gott samarbete, säger Susanne Wahlström.

Första kvinnan

Allianspartierna kommer nominera Susann Wahlström som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande och det blir då första gången i Habo som posten innehas av en kvinna.

– Det känns otroligt hedrande att få det förtroende och stödet från mitt eget parti och de andra allianspartierna. Jag känner mig ödmjuk inför det uppdraget, säger Susanne Wahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Habo

Mer i ämnet