Via Marina under Gorm, november 2015. Havsnivån var då 2,25 meter över det normala, det högsta som uppmätts lokalt. Foto: Helene Persson

Ängelholm ska vara redo för nästa storm

Uppdaterad
Publicerad

Ängelholm har de senaste åren drabbats hårt av Egon, Gorm, Urd och Sven – stormar som orsakat översvämningar och skador. Nästa gång vill kommunen vara beredd och politikerna har antagit en handlingsplan.

– Det är lätt att man blir stressad i en sådan situation och då är det bra att ha en handlingsplan, säger Lisa Gard, beredskapssamordnare i Ängelholms kommun.

Nästa gång SMHI varnar för att en storm är på väg ska alla inblandade i Ängelholm kunna se i handlingsplanen vem som ska göra vad och när för att minimera konsekvenserna av ovädret.

Val 2018 Skåne

– Vi har ju haft stormar i alla tider men nu verkar det som att havsnivån under de här stormarna går upp över två meter och då skadas större delen av stranden, även klitterna som normalt skyddar infrastruktur och stadsbebyggelse, säger Geraldine Thiere, klimatsamordnare Ängelholm.

Toppnotering 2015

Toppnoteringen i Ängelholm är från november 2015. Då steg havsnivån till 2,25 meter över normalvattennivån. Bebyggelse i närheten av havet och Rönneå, vissa vägar och viadukter drabbades då, liksom vid andra kraftiga stormar, som Egon, Gorm, Urd och Sven.

Höga vattennivåer under Gorm 2015. Idag finns en grind från stranden nära Klitterhus för att stoppa vattnet. Foto: Jan-Inge Nicander

Förutom handlingsplanen har de ansvariga i Ängelholm vidtagit en rad återgärder för att minimera konsekvenserna av framtida stormar. Vid gången, som leder från stranden nära Klitterhus, finns numera en grind, som kan stängas manuellt när havsnivån stiger.

Grind som hindrar havsvatten vid stranden nära Klitterhus. Foto: Kjell Olsson

Lägenhetsinnehavarna vid Rönneå, som tidigare år drabbats när vattnet i ån stigit, kan numera stänga luckorna i en mur framför deras hus.

För att rädda ständerna från att ”ätas upp” kommer man att satsa på strandfodring.

– Fördelen med strandfodring är att stranden bevaras så naturligt som möjligt. Man får en bredare och större strand, säger Geraldíne Thiere.

Hon tillägger:

– Det blir som en uppförsbacke för vågorna som bromsar deras energi och minskar skadorna längre upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet