Isabell Mixter (V), ensam i regionfullmäktige från Medelpad. Foto: SVT

Ångermanland tar grepp om sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Ångermanland får en stark ställning i regionfullmäktige efter valet. Orsaken är framgångarna för Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet som domineras av ångermanlänningar.

Valresultatet är fortfarande preliminärt men SVT Västernorrland har ändå räknat ut det sannolika utfallet av den slutgiltiga rösträkningen. Siffrorna tyder på att Ångermanland blir överrepresenterat i det nya regionfullmäktige som tillträder vid årsskiftet.

Färre men fler mandat

* I Medelpad röstade 83 000 i regionvalet och ser ut att få 36 valda ledamöter från det egna landskapet.

Val 2018 – #dinröst

* I Ångermanland röstade färre, 79 000, men ser ändå ut att få fler ledamöter, 41 stycken.

Förklaringen står främst att hitta hos två partier som gick starkt framåt i valet. Sjukvårdspartiet får preliminärt sju mandat varav sex går till kandidater bosatta i Ångermanland. Likadant ser det ut hos Vänsterpartiet som får åtta mandat varav sju tilldelas kandidater bosatta i Ångermanland.

Ensamt undantag

Isabell Mixter (V) som är bosatt i Sundsvall är det ensamma undantaget i Vänsterpartiet.

– Vi har gått framåt i hela länet och det visar tydligt att vi har ett starkt stöd för den politik vi bedriver i båda länsdelarna. Jag ser det inte som något problem, säger hon till SVT.

Fortfarande är det oklart hur regionen ska styras och vilka partier som tar makten över sjukvårdspolitiken i Västernorrland, men geografin har inte saknat betydelse i den sjukvårdsdebatt som pågått i Västernorrland under de senaste åren. I framför allt Ådalen har det riktats hård kritik mot regionledningens prioriteringar vilket bland annat ledde fram till nystarten av Sjukvårdspartiet inför valet.

Geografisk obalans

Vänsterpartiet som tillhört de mest ilskna kritikerna gick till val med en röstsedel som, med Isabell Mixter som enda undantag, helt saknade namn från Medelpad. Hon ser inget problem med partiets representativitet nu efter valet.

– Det viktiga är att partierna förankrat sin politik och att man driver en gemensam linje oavsett var man är bosatt i länet. Det har vi i vänstern, säger hon.

Mandatfördelningen till Ångermanlands fördel förstärks ytterligare av Centerpartiets valframgång och att Socialdemokraterna gick till val med två socialdemokrater som toppnamn på sina röstsedlar i regionvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet