Kommunalrådet Anders Johansson (C) önskar en högre fast polisbemanning i Mönsterås. Foto: TT & SVT
Val 2018

Endast tre av 20 kommuner nöjda med polisnärvaron

Publicerad

Majoriteten av kommunerna i Kronoberg och Kalmar län tycker inte att polisnärvaron är tillräcklig, och i bland annat Mönsterås har kommunen tagit hjälp av väktarbolag för att komplettera polisen.

I SVT Nyheter Smålands enkät till samtliga 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län är det endast tre kommuner – Ljungby, Tingsryd och Älmhult, som uppger att polisnärvaron är tillräcklig. Åtta kommuner svarar att de behövt anlita väktarbolag för att komplettera polisen.

”Polisen klarade inte av sitt uppdrag fullt ut”

I Mönsterås kommun upplevde många invånare oro och otrygghet i samhället under hösten i fjol, berättar kommunalrådet Anders Johansson (C).

– Vi hade en del problem med vandalism, en del trafik- och drogrelaterad brottslighet och överhuvudtaget kände människor en stor otrygghet. Det var bråkigt och vi såg att polisen faktiskt inte klarade av sitt uppdrag fullt ut, säger han.

Väktare patrullerade varje natt

Mellan september och årsskiftet i fjol anlitades därför ett väktarbolag utanför den ordinarie väktarverksamhet för att patrullera i kommunen varje natt mellan klockan 22 och 06.

– Under senhösten och vintern lugnade det ner sig betydligt och vi fick ett bra samarbete med den regionala polisen som i det läget insåg allvaret och ökade sin närvaro. Vår åtgärd skickade en stark signal, säger Anders Johansson.

Saknar högre fast polisbemanning

Kostnaden landade på drygt 390 000 kronor, och Anders Johansson anser att insatsen var värd pengarna eftersom det blivit lugnare i kommunen, men menar att det fortfarande saknas en högre fast polisbemanning i Mönsterås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet