Visa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Arabyborna nobbade alliansen: ”Ställer hårdare krav”

Publicerad

Moderaterna gjorde ett bra val i Växjö, men i stadsdelen Araby fick man kalla handen av väljarna. Moderaternas ena kommunalråd Anna Tenje tror det beror på alliansens hårdare krav – och på en S-kampanj om hyror.

Socialdemokraterna fick mellan 54 och 58 procent i de tre valdistrikt där den del av Växjö som kallas för Araby ingår. Men Moderaterna, som styrt Växjö tillsammans med de övriga allianspartierna och Miljöpartiet sedan förra valet, hade ett betydligt lägre stöd. Mellan 5 och 9 procent av de röstande i de tre distrikten la sin röst på dem. Anna Tenje är inte nöjd men samtidigt heller inte helt förvånad över det låga stödet.

– Det är inte våra lägst hängande frukter. Men generellt sett så kan man ju säga att vi ställer hårdare krav på att man exempelvis ska delta i SFI för att få försörjningsstöd, så gillar man inte ökande krav så gillar man inte vår politik. På längre sikt tror jag dock att stödet kommer att öka i de här områdena, säger Anna Tenje till SVT Nyheter Småland.

Menar att S har bedrivit smutskastningskampanj

Anna Tenje tror också att de affischer som Socialdemokraterna satt upp där budskapet är att M och SD kan komma att chockhöja hyrorna kan ha skrämt bort väljare från att rösta på Moderaterna.

– Om man har språkförbistringar och svårt att förstå olika budskap så kan ett sådant budskap verka skrämmande tror jag, säger Anna Tenje.

Anton Dackenberg som är ombudsman för Socialdemokraterna säger till SVT Nyheter Småland att affischerna var en del av den kampanj som handlade om att M och SD är positiva till marknadshyror. Han säger också att samma budskap skickades ut till hyresrätter i Växjö, men att Araby-området inte fick några utskick.

– Marknadshyror kommer inte att påverka Arabyområdet mest, så därför riktades det till hyresgäster i andra områden, där hyrorna kan komma att gå upp betydligt mer vid marknadshyror, säger han till SVT Nyheter Småland.

Fokus på att behålla M-väljare

Anna Tenje säger också att man i slutet av sin kampanj fokuserade på att inte tappa väljare till SD. Därför koncentrerades partiets dörrknackningar till de områden där de traditionellt varit starka. Och Araby är inte ett sådant.

– Vi har visserligen funnits på Dalbo torg vid ett flertal tillfällen, men eftersom våra kampanjinsatser har gått väldigt mycket på att knacka dörr så har det varit ett gissel att vi har haft svårt att komma in i en del portar som kod, säger Anna Tenje.

– I slutet av valrörelsen lade vi mindre kraft att mobilisera mot nya väljare. Däremot kan det långsiktiga arbetet inriktas på nya väljare, men ett förtroende vinner man inte på en eftermiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet