Antonia Bergström hoppade av politiken för nytt jobb på annan ort. Foto: SVT

Antonia Bergström: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Att politiker slutar av personliga skäl som barn och flytt är inte konstigt. Mer allvarligt ser Antonia Bergström på avhoppen som orsakas av hot och trakasserier.

Hon var bara 25 när hon valdes in i kommunstyrelse och fullmäktige för Moderaterna i Härnösand. Men Antonia Bergström (M), lämnade sina politiska uppdrag innan mandatperioden löpt ut.

– I mitt fall flyttade jag ju tillfälligt till Örnsköldsvik, så det var huvudanledningen. Jag har alltid känt mig välkommen i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, men jag kände att jag inte kunde göra ett lika bra jobb från Örnsköldsvik, berättar hon.

Val 2018 – #dinröst

Utsatthet

Beslut var odramatiskt i hennes fall. Och så är det nog för många unga politiker. Mandatperioden är lång, fyra år, och är man ung kan man ju vilja se sig om i världen, plugga eller flytta, resonerar Antonia. Men det finns andra skäl att ge upp sin politikerkarriär, som är mer oroande.

– De som slutar för att de känt ett personligt hot eller känt sig utsatta i sin roll eller blivit illa behandlade antingen internt inom partiet eller externt – det är väldigt oroväckande, menar hon.

Intresse för frågorna

Nu har Antonia Bergström ett nytt och intressant jobb i Härnösand. Hon har flyttat tillbaka men kan inte säga säker om hon kommer att ge sig in i politikern igen.

– Men intresset för politiska frågor finns ju absolut kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet