Emma Stahre, sektionschef för rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen i Blekinge. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen: ”Vi är medvetna om problematiken”

Publicerad

Arbetsförmedlingen har startat en informationskampanj för att nå ut med kunskap till arbetsgivare om olika typer av funktionshinder.
– Vi är medvetna om problematiken på arbetsmarknaden för den här gruppen, säger Emma Stahre på arbetsförmedlingen i Blekinge.

Att personer med olika typer av funktionsnedsättningar har svårare att få jobb än andra är man på Arbetsförmedlingen i Blekinge medvetna om.

– Vi ser också den här problematiken och möter dagligen personer som brottas med att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Emma Stahre, sektionschef för rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Informerar arbetsgivare

Hon menar att man ständigt jobbar med att försöka underlätta och hjälpa personer med olika typer av diagnoser, för att de lättare ska kunna få ett jobb. Bland annat så har man nyligen gått med i ett projekt som heter ”Gör plats”, vilket är en informationskampanj till arbetsgivare om funktionsnedsättningar och om vad arbetsförmedlingen kan bidra med för stöd.

– Vi ser att vi behöver nå ut till arbetsgivare för att ge dem möjligheter att rekrytera de här personerna. Informationen till arbetsgivarna handlar bland annat om hur vi kan hjälpa till med olika typer av hjälpmedel, anpassningar eller ekonomiskt stöd för att kunna ge utrymme för att kunna anställa personer med funktionsnedsättningar i verksamheterna, säger Emma Stahre.

”Man ska kunna vara ärlig”

Arbetsförmedlingen har även flera insatser för att hjälpa personer med diagnoser, bland annat personal som är särskilt inriktad på att kunna ge personerna extra råd och stöd.

SVT Nyheter Blekinge har berättat om 20-åriga Ellinore Johansson i Karlshamn som upplever att hon blir bortprioriterad på arbetsmarknaden på grund av sin aspergerdiagnos – en diagnos som hon väljer att vara ärlig med när hon går på arbetsintervjuer.

– Jag tycker inte att man ska behöva ljuga om vad man har med sig, utan istället lyfta vilka fördelar som finns med sin diagnos. Jag tänker absolut att man ska kunna vara ärlig och det gör att det är extra viktigt att vi också jobbar med den här typen av infomationsinsatser som vi gör. Det är någonting vi behöver fortsätta jobba med, säger Emma Stahre på Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet