Arbetslösheten näst högst i landet – Sörmland fast i sin industrihistoria

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland har näst högst arbetslöshet i landet. Det beror på det historiska arvet, menar Kristina Bengtsson, chef på Arbetsförmedlingen.

– Vi har en industritradition som vi fortfarande märker av, vilket gör att vi har en lägre utbildningsbakgrund, säger hon.

Arbetslösheten i Sörmland ligger på strax under 10 procent, betydligt högre än riksnittet på strax över 7 procent. Men det är inte länet som helhet som har problem.

Delat län

Siffrorna visar att det är de västra delarna av Sörmland, med Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Flen som drar upp siffrorna. Enligt Kristina Bengtsson på Arbetsförmedlingen beror detta alltså till stor del på kommunernas industrihistoria.

Val 2018 Sörmland

– Tidigare har man inte behövt utbilda sig i samma utsträckning som på andra orter utan man har kunnat jobba i industrin. Det lever vi till viss del kvar i, säger hon.

Stort antal nyanlända

Ett annat starkt skäl till den höga arbetslösheten är att kommunerna tagit emot ett stort antal nyanlända under de senaste åren.

– Det tar ett tag att etablera sig på en ny arbetsmarknad och det påverkar siffrorna. Även om fler får arbete så kommer det nya arbetssökande som gör att arbetslösheten förblir relativt hög, säger Kristina Bengtsson.

Positiv inför framtiden

Samtidigt är arbetslösheten på väg ned och Kristina Bengtsson säger att hon är positiv till att Sörmland ska kunna komma ifatt övriga landet.

– Men vi måste vara på tårna, det är nu när det är högkonjunktur som vi har vår chans, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet