Barn och unga mår mycket sämre idag

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan bland barn och unga i Gävleborg har ökat dramatiskt. Det visar en undersökning från Socialstyrelsen.

Siffror från socialstyrelsen visar att remisserna till barn- och ungdomspsykiatrin har mer än fördubblats under en tioårsperiod. För tio år sedan var runt 2700 barn inskrivna på barn-och ungdomspsykiatrin (BUP) i Gävleborg, idag handlar det om 6300 barn. 

Orsaker till psykisk ohälsa

Ljuset från mobil- och dataskärmar gör att man får svårt att varva ner på kvällarna och orsakar därför sömnproblem. Stress drabbar allt fler unga och personer som har upplevt krig har trauman. Men det är inte de främsta orsakerna till att barn mår sämre enligt Elisabeth Präntare, vårdutvecklare inom BUP.

Val 2018 – #dinröst

– Förr var det mer fokus på ångest, depression och sömn men nu pratar vi mycket mer hemförhållanden, alltså brister i hemmet, en social problematik och det gör att barn far illa. Vi har missbruk och kriminalitet, hemmiljöer som vi inte hade för fem år sen, säger hon.

”Jätteallvarligt”

Regionråden ser allvarligt på den här problematiken och att det måste göras fler satsningar på barn och unga.

– Det är jätteallvarligt och det visar på att vi ansvariga inom politiken har inte gjort vårt jobb helt enkelt. Vi måste göra mer satsningar på skolhälsovården. Gör vi inte tidiga insatser kommer barnen att hamna inom barn- och ungdomspsykiatrin och då har det gått för långt, säger Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition.

Grunden till psykisk hälsa

Elisabet Präntare menar att grunden till all psykisk hälsa är bra kost och motion. Förutom att föräldrar behöver mer stöd vad gäller barns basala behov, anser även hon att det måste ske en samverkan i samhället.

– Vi måste samla alla goda krafter och vi måste få igång en förståelse inom samhället att barn kräver vissa förutsättningar för att må bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet