Ett bättre företagsklimat ska få skjuts på Vilhelmina kommun, det är politikerna överens om. Foto: SVT

Bättre företagsklimat – viktig valfråga i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

En av de viktigaste frågorna inför valet i Vilhelmina är ett bättre företagsklimat, det är politikerna rörande överens om.

Alla partier pratar nu om ett bättre företagsklimat för att få fart på kommunen, särskilt när Migrationsverket flyttat ut från Vilhelmina. Flyktingarna har betytt många miljoner för Vilhelmina.

– Den kommunala ekonomin är väldigt viktig. Men vi har svåra tider framför oss och det måste vi jobba med, säger Magnus Johansson (S) som är kommunalråd.

Val 2018 – #dinröst

– Arbetstillfällen och näringsliv är viktigt. Vi vill se att fler lokala företag vinner upphandlingar, säger Annika Andersson (C)

Ingen borgerlig allians

Moderaternas förstanamn Lars Eliasson konstaterar att de borgerliga partierna i Vilhelmina inte längre går fram som en allians till valet, på grund av att man inte varit eniga i vissa frågor. Men han tycker också att näringslivsklimatet behöver förbättras.

– Det är de privata företagen och småföretagen som skapar nya jobb, det är viktigt att få ner arbetslösheten, säger Lars Eliasson (M).

Viktiga skolfrågor

Vänsterpartiets Rune Andersson listar också sysselsättningen som en viktig fråga. Men även skolan.

– Det är svårt att få tag på behöriga lärare, särskilt på låg och mellanstadiet och det är viktigt att vi stöttar dom som vill vidareutbilda sig till lärare, säger Rune Andersson (V).

Sverigedemokraternas Erik Axelsson säger att han också brinner mest för glesbygdsfrågor och skolpolitik.

– Vi vill införa jourklass för elever med svårigheter. Ett annat förslag är att skjutsa ut elever från stan till byaskolorna, för att rädda dom, säger Erik Axelsson (SD).

Kortare arbetsdag

Monica Nilsson ställer upp som kandidat för FI, Feministiskt Initiativ, för första gången. Hon vill bland annat förbättra arbetsmiljön för de som jobbar inom vård, skola och omsorg och ge fler 6-timmars arbetsdag.

– Nu har vi socialsekreterare som jobbar 6-timmars arbetsdag. Det har gjort att personalen trivs och orkar med jobbet. Genom att minska ohälsan kan vi räkna hem mycket pengar, säger hon.

SVT har sökt Kristdemokraternas förstanamn Rickard Norberg, men han har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet