Marie Wallin, ockupant från Kyrkdal

Besvikelse i Sollefteå efter statsministerns besök

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven är bygdens son, uppvuxen i Sunnersta utanför Sollefteå. Han skulle ha kunnat komma hem till hembygden i triumf men känslan efter måndagens statsministerbesök präglas av besvikelse.

Stefan Löfven träffade tre utvalda ockupanter på neutral mark i folkets hus men besökte aldrig ockupationen i sjukhusfoajén. Förklaringen att partiet inte ville bedriva valpropaganda i sjukhusets lokaler imponerar inte på ockupanterna.

– Det var fegt och gynnar honom inte men även om han kommit hade det nog inte gjort någon skillnad. Jag har gett upp Stefan Löfven i vår kamp för länge sedan, säger Marie Wallin från Kyrkdal.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Hon har suttit i foajén 40 gånger sedan ockupationen startade.

Haveri för (S) i länet

I Sundsvall samlade Stefan Löfven storpublik vid torgmötet på eftermiddagen. I Sollefteå fungerar han inte på samma sätt som samlande kraft för socialdemokratin i länet.

Partiets linje att lägga ner sjukhusets akutortopedi, akutkirurgi och förlossning i syfte att uppnå balans i regionens ekonomin har skapat en djup spricka i partiet som kommer att ge eko under valnatten.

En lokal sifo-undersökning som moderaterna beställde i våras visar att (S) riskerar att tappa från 48 till 32 procents väljarstöd.

Det är Stefan Löfven väl medveten om när han i egenskap av lokalt vallokomotiv toppar socialdemokraternas riksdagslista inför valet i länet. Förra valet valdes han in i riksdagen på ett Stockholmsmandat.

”Borgarnas fel”

Nu reser han runt i länet och framhåller att partiet tagit ansvar i en svår ekonomisk situation.

– När socialdemokraterna i Västernorrland förlorade makten 2010 hade man ett stort budgetöverskott i landstinget. Sedan tar borgarna över i fyra år och skapar ett stort underskott som måste hanteras på något sätt. Det är svåra beslut och svåra avvägningar som måste göras men det är oundvikligt. Det är som i landet i övrigt. Borgarna kan inte hantera ekonomin och då ställs socialdemokratin inför väldigt svåra beslut, säger Löfven till SVT.

Vallokomotiv i länet

Hans budskap går möjligen hem i Medelpad och delar av Ångermanland men i Ådalen är besvikelsen stor. Kommunalrådet Åsa Sjödén (S) i Sollefteå har en brant uppförsbacke på hemmaplan. Förra valet fick socialdemokraterna 54 procent av riksdagsvalsrösterna. Det blir det inte den här gången.

– Jag ser det ändå som en styrka av Stefan Löfven att komma hit och träffa ockupanterna. Det är ju inte Stefan Löfven som fattar beslut om sjukhuset men han kan som statsminister förse regionen med resurser och då kan jag ändå hoppas att regionen använder eventuella tillskott för att öppna det som stängts i Sollefteå.

Svår situation för (S)

Men det måste vara komplicerat för dig som socialdemokrat att driva valrörelse i det här läget?

– Ja, visst är det så men partiet har i Sollefteå hela tiden varit tydlig med var vi står. Vi är i partiet överens i många frågor men inte i sjukhusfrågan.

Det är samtidigt den kanske viktigaste frågan lokalt?

– Ja, för Sollefteåborna är det den absolut viktigaste frågan i årets val och det oavsett partitillhörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet