Foto: Lena Dahlström / Nya Moderaterna

Betald utbildning eller höjda löner

Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna i regionen har skilda åsikter när det kommer till hur man löser problemet med köerna inom kvinnosjukvården. Höjd lön, säger ena sidan. Fler utbildningsplatser, säger den andra.

Annika Tännström (M) sitter i regionstyrelsen och har hand om frågor som rör kvinnosjukvård. Hon sitter även i styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det är Moderaterna som har styrt regionen de senaste fyra åren, och enligt Annika Tännström är det långsiktigt arbete som ska få köerna att sjunka.

Val 2018 Väst

Bland annat vill man se över hela vårdkedjan för mödravård, förlossning och eftervård, något man tidigare gått ut och sagt att man vill avsätta en miljard till.

– Vi måste lyfta detta till en nationell nivå och utreda detta, så vi får en vårdkedja som håller hela vägen. Detta har inte gjorts på 70 år, säger Annika Tännström.

Utöver detta vill Moderaterna även inrätta 150 fler utbildningsplatser för barnmorskor varje år och underlätta för sjuksköterskor att utbilda sig till specialister med bibehållen lön.

Att höja eller att inte höja lönerna

Håkan Linnarsson (S) sitter i opposition i regionstyrelsen och anser att den rätta vägen framåt är att höja lönerna för vårdpersonal.

– När vi har en region som vi vet har lägre löner än genomsnittet i landet så kan vi utgå från att det blir svårt att rekrytera och behålla personal, säger han.

Men höjda löner är inte vägen framåt enligt Annika Tännström, som säger att Västra Götaland istället måste bli bättre på att ge personal en bra arbetsmiljö samt möjligheter till att avancera inom sitt fält.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om vår personal så att de kan konkurrera med andra saker än lön. Till exempel specialistutbildning med bibehållen lön, detta gäller även till operationssjuksköterska och nakossköterska. Och vi måste förbättra sjukskrivningstalen, säger hon.

Köpa in tjänster privat

Lösningen att köpa in vård från privata aktörer, som exempelvis Sahlgrenska gör nu genom att köpa platser för framfallsoperationer på Cevita Care i Stockholm, ger Håkan Linnarsson inte mycket för.

– Man borde lägga pengarna på att öka kapaciteten i den egna verksamheten istället för att köpa privat. Väldigt mycket handlar om vilka resurser den egna verksamheten får och vilka förutsättningar personal får. Här tycker jag att den sittande ledningen uppenbart har misslyckats, säger han.

Men även här skiljer sig Moderaternas inställning, och Annika Tännström är glad över att regionen har möjlighet att köpa in tjänster man inte kan erbjuda själv.

– Jag skäms över att vi inte klarar av köerna inom den offentliga vården, det är självklart ambitionen att göra det. Men jag är glad att vi har möjlighet att göra den typen av upphandlingar också för att lätta på trycket. Det viktigaste är ändå att patienterna får vård, inte vem som utför den vården, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet