Centerpolitikern Tim Svanberg och hans partikollegor hängdes ut på sociala medier av främlingsfientliga. Foto: Pressbild/Montage

Blekingepolitiker smygfotograferades vid valstugan

Publicerad

Valarbetare och lokalpolitiker från Centerpartiet i Ronneby hängs ut på nätet av främlingsfientliga. – Jag blev förbannad, säger riksdagskandidaten Tim Svanberg.

I lördags stod Tim Svanberg (C) vid partiets valstuga på torget i Ronneby. Han och några valarbetare stod och pratade med väljare.

– Det satt en man på en bänk en bit bort. Han ställer sig upp, går fram lite diskret och fotograferar oss, sen sätter han sig igen.

Ronneby

Tim Svanberg tänkte inte mer på det, fram till torsdagkvällen när han upptäckte att bilden lagts ut på främlingsfientliga konton på twitter. I en raljerande ton beskrivs partiet och dess företrädare som kvinnoförtryckande eftersom en av valarbetarna har slöja.

– Jag blev förbannad. Det här är ett sätt att försöka påverka och fördärva valrörelsen på ett otäckt sätt. Det är obehagligt, säger Tim Svanberg.

Han ska diskutera incidenten med partiet och hur de ska gå vidare.

– För det här är inte acceptabelt.

Polisens presschef Robert Loeffel säger att det i normalläget inte är olagligt att fotografera någon på allmän plats.

– Men om du i ett senare skede sprider bilden och skriver något ofördelaktigt om personen med avsikt att skada så kan det bli tal om ofredande eller olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet