Lennart Kalderén (M) och Arne Närström (S). Foto: SVT
Val 2018

S och M ovanligt överens i Salem

Publicerad

Alliansen med Moderaterna i spetsen har regerat i Salems kommun sedan kommunens begynnelse 1983. Socialdemokraterna har oppositionsläget till trots ett nära samarbete med Moderaterna, och de båda partierna kommer ofta överens i flera sakfrågor.

Arne Närström (S), oppositionsråd i Salem, tror inte på ett maktskifte efter söndagens val, men han spår att Alliansen kommer tappa den egna majoriteten.

Trots ett underläge i mandat har Socialdemokraterna i Salem en hel del att säga till om gällande förändringar i kommunen. De för ett nära samarbete med Moderaterna, särskilt då det kommer till nybyggnationer av kommande hyresrätter i området.

Skillnader mellan partierna

Även om blocköverskridande samarbeten är vanligt förekommande i Salem finns det skillnader Socialdemokraterna och Moderaterna emellan.

– Vi har ju kulturskolan med alldeles för dyra avgifter. Vi tycker att man ska sänka avgifterna för att locka fler, säger Arne Närström.

Håller i ekonomin

Enligt Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande är det kring ekonomiska frågor som den stora skillnaden ligger. Han påstår att det är något Moderaterna lärt sig och blivit bra på efter att ha suttit som ledande parti sedan kommunens start.

– Om ett parti vill ha en miljon här och ett annat en miljon där så gäller det att komma fram till en samordnad lösning, och därigenom spara pengar. Och det tvingas vi till, säger Lennart Kalderén (M).

Undviker osämja

På frågan om det nära blocköverskridande samarbetet partierna emellan svarar Lennart Kalderén:

– När vi delade på kommunen blev det en dramatisk skillnad mellan oss och Socialdemokraterna. Det blev en slags nybyggaranda som har hållit i sig. Det här är den lilla småstaden mitt i Stockholm. Och här blir vi inte osams i onödan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet