Bodenalternativet ser ut att få tio procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige.
Val 2018

Bodenalternativet går fram starkt

Publicerad

Mycket tyder på Bodenalternativet får över tio procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige. Även om rösträkningen ännu inte är klar kan valsamordnaren i kommunen bekräfta den bilden.

– Signalen vi fått av distrikten är att NMR inte fått särskilt många röster utan att det är Bodenalternativet som står för de procenten, säger Jan-Olov Bäcklund, valsamordnare i Boden.

Klumpades ihop

Enligt reglerna redovisas partier som fick över en procent i förra riksdagsvalet och de som suttit i kommunfullmäktige under den senaste mandatperioden. Det innebär att Bodenalternativets röster klumpades ihop under kategorin övrigt tillsammans med bland annat de nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsens (NMR) röster.

Lejonparten

Men mycket tyder nu på att lejonparten av de 12,4 procent som ligger under kategorina övrigt är Bodenalternativets röster.

– Men det slutgiltiga beskedet kommer först när länsstyrelsen har räknat rösterna och de besked vi fått är att de ska vara klara i början av nästa vecka, säger Jan-Olov Bäcklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet