Arkivbild Foto: SVT
Val 2018

Bostadsbrist hindrar Lyckseles utveckling

Publicerad

Efter några tunga år med åtstramningar i den kommunala verksamheten och nedlagda industrier ser det nu lite ljusare ut för Lycksele. Men brist på bostäder och rätt kompetens på arbetsmarknaden kan sätta stopp för utvecklingen.

Flera av Lyckseles industrier går bra, arbetsförmedlingen satsar på en stor kundtjänst i Lycksele och den kommunala ekonomin är i något bättre skick. Men det finns flaskhalsar som kan sätta stopp för utvecklingen.

– Lycksele har bra ekonomi, företagen går på högvarv, det som är lite smolk i bägaren är väl att man inte får tag på rätt arbetskraft, säger Mikael Jakobsson (V) förstanamn på kommunlistan.

Måste lösa boendefrågan

Att få tag på rätt kompetens på arbetsmarknaden är den ena utmaningen, det är de flesta partierna övens om. Och kompetensförsörjningen hänger ihop med den andra stora utmaningen, att hitta bostäder så att folk kan flytta till Lycksele.

– Lycksele måste var attraktiv som boendeort, då löser vi kompetensförsörjningen också, säger Roland Sjögren (KD), förstanamn på kommunlistan.

– Det är nog bra om ansvaret för bostadsförsörjning ligger på kommunen, just nu finns det bara 11 lägenheter i Lycksele och då blir det svårt med externa rekryteringar, säger Sverigedemokraternas förstanamn Tomas Palmblad.

Arbetsmiljön viktig

Miljöpartiet villunderlätta inflyttning till kommunen genom att jobba mer med miljöfrågor som rör livsvillkor.

– Jag skulle vilja att MP ägnar sig mer åt så kallade mjuka miljöfrågor som främst rör arbetsmiljö. Många kvinnor är ju sjukskrivna, vi måste göra något åt det, säger Ann-Louise Hansson som står först på Miljöpartiets lista.

Vill ha maktskifte

Allianspartierna är så klart intresserade av maktskifte i den Socialdemokratiskt styrda kommunen, och de lyfter bland annat fram att näringslivet måste få bättre fart.

– Vi samarbetar bra i alliansen och hoppas på maktskifte, säger Rickard Sundberg (L) som är partiets förstanamn i kommunen.

– Den usla näringslivsrankningen måste vi ta tag i, politikerna måste ha en bättre dialog med företagen, säger centerpartiets förstanamn Jon Essebro (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet