Foto: TT

S-toppen om nya bottensiffrorna

Uppdaterad
Publicerad

I GP/Sifos senaste undersökning uppger endast 14,2 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Socialdemokraterna i kommunvalet. Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg tror inte att läget är fullt så illa men håller med om att partiet har tappat.

Socialdemokraterna har tappat ordentligt i Göteborg sedan millennieskiftet. 2002 fick partiet 34,4 procent av rösterna, 2014 var stödet nere på 22,4 procent. I GP/Sifos senaste undersökning visar partiet nya bottensiffror. Endast 14,2 av de tillfrågade säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S) uttrycker skepsis till resultatet av undersökningen.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tar det med en stor säck salt, för jag har annan information där vi ligger bättre till.

Vad är det för information?

– Det är information som jag egentligen inte kan delge dig, men jag har sådan information. Vi har inte längre sådana höga siffror som vi haft historiskt, men vi ligger bättre till än vad den där Sifon visar, det kan jag nog ändå lova, säger Ann-Sofie Hermansson

”Inte raketforskning”

Vad tror du att det beror på att ni har tappat?

– Det är ju inte raketforskning att räkna ut att debatten kring Västlänken och trängselskatten har ett finger med i det spelet, det har ju många partier drabbats av. Och jag kan också ha synpunkter på hur vi har skött den diskussionen och informationen. Men jag är en varm anhängare av Västlänken. Debatten har varit som alla andra infrastrukturdebatter, Tingstadstunneln, Lundbytunneln, Öresundsbron. Det har varit ordentliga protester men när de är klara ser folk nyttan med dem och protesterna upphör och så tror jag det kommer vara med Västlänken med.

Ann-Sofie Hermansson tror också att Socialdemokraterna kan ha förlorat på att samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet genom att partiet suddat ut sin identitet.

– Samarbetet har gynnat oss väl på många sätt men jag tror att vi som parti behöver profilera oss tydligare, säger hon.

Hoppfull trots dystra siffror

Hur orolig är du?

– Jag vill inte låta som ”Bagdad Bob” här, säger hon och skrattar, men jag har uppriktigt goda förhoppningar om att vi kan ticka upp, inte till några historiska Göran Johansson-nivåer men ändå betydligt bättre än hur det ser ut nu.

Socialdemokraterna centralt verkar inte heller låta sig blir nedslagen av de dystra siffrorna.

– Det är en mätning som är helt avgörande, det är valdagen. Till dess har vi bra preliminära indikationer. Vi ser att Socialdemokraterna i Göteborg har minskat i förtroende under lång tid. Det tar naturligtvis tid att bygga upp men det är fullt möjligt att göra det. Mycket kommer hinna hända under de här veckorna, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.

GP/Sifos lokala väljarbarometer

  • Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 1155 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.
  • De tillfrågades åldrar är mellan 18 och 79 år.
  • 14,6 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.
  • Undersökningen är gjord mellan 1 juni och 15 augusti i år.

Källa: GP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet