Avhopp, uteslutna medlemmar och petade medlemmar – flera olika konflikter beskrivs inom Sverigedemokraterna i Värmland Foto: SVT

Bråk inom SD i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det är bråk inom Sverigedemokraterna i Värmland. Avhopp, uteslutna medlemmar, petade medlemmar – och en distriktsordförande som beskrivs som en diktator.

Flera medlemmar i Värmland hotas av uteslutning. Josefine Lehn, som blev utesluten i början av sommaren, säger att hon inte fått någon riktig förklaring till uteslutningen.

Josefine Lehn blev utesluten i början av sommaren

– Det är tråkigt för jag ville fortsätta med politiken och jag själv ser inte att jag gjort något som förtjänar en uteslutning, säger hon.

Enligt Runar Filper har de personer som blivit uteslutna inte följt partiets kommunikationsplan.

– Vi har stadgar, program och riktlinjer för hur vi för oss i medier till exempel, utåtriktat, frångår man det i syfte att smutskasta och misskreditera både parti och personer då följer man inte kommunikationsplanen, säger han.

”Småbarn och politik går inte ihop”

Konflikten började för två år sedan när Runar Filper ville få Josefine Lehn att lämna uppdraget i landstinget efter att hon tvingats gå från ett möte på grund av värkar när hon var gravid.

Hon berättar att hon lämnade mötet med smärtor.

– Jag förväntade mig en fråga om hur det gick och hur jag mådde, men istället fick jag från ordförande Runar ett meddelande om att en avsägelse från Josefine Lehn måste in, vi kan inte gå runt på tomma stolar. Småbarn och politik går inte ihop.

– Jag blev förbannad. Och ledsen, säger hon.

Runar Filper säger att de personer som blivit uteslutna inte följt partiets kommunikationsplan Foto: SVT

Runar Filper säger att oavsett skälet vill partiet ha ledamöter som kan närvara.

– Vi vill inte ha tomma stolar, för då kommer sådana som du och belyser det hela tiden, säger han.

”Filper bestämmer nästan allt”

Det är inte bara Josefine Lehn som är kritisk mot distriktsledningen och Runar Filper.

Alexandra Johansson, som suttit i styrelsen för SD Fryksdalen säger att det är Runar Filper som bestämmer nästan allt.

– Han lyfter människor som inte säger emot, men kommer du med invändningar är det mycket gap och skrik. Är man fritänkande och säger emot ordförande och andra i höga positioner så petas du ganska fort, säger hon.

Petad från valsedlarna

En av orsakerna till konflikterna är att landstingsrådet Anders Ahl som företrätt partiet hela mandatperioden nu är petad från valsedlarna till landstingsvalet.

Anders Ahl är petad från valsedlarna till landstingsvalet

– Jag kan köpa att jag inte är etta, men varför är jag inte med alls? undrar han. Det är det som grämer mig, folk skriver till mig: vad har du gjort, har du misshandlat någon? Men jag vet inte vad som hänt, säger han.

Enligt Runar Filper känner Anders Ahl visst till orsaken till varför han petats.

– Han vet. Men det är ingenting jag kommer att kommentera här. Han fick inte medlemmarnas förtroende på vår valkonferens. Det är ju demokrati. Det är det vi pratar om, säger han.

Polisanmäld för ärekränkning

Yrsa Häggström, i Karlstad, som hotas av uteslutning beskriver distriktsledningen som diktatorer som petar de som för fram egna åsikter. Hon anklagas för att ha spridit nazistiska åsikter, något hon förnekar.

– Det är ärekränkning och därför har jag gjort en polisanmälan, säger hon.

Yrsa Häggström, i Karlstad, anklagas för att ha spridit nazistiska åsikter - något hon förnekar Foto: SVT

Men Runar Filper tar det med ro.

– En polisanmälan betyder nog inte så mycket i det här fallet, säger han.

Anklagar partiledningen för fiffel

Ulf Månsson, som står på partiets listor till både kommunfullmäktige och landstinget i Karlstad, går ett steg längre och anklagar den lokala partiledningen för att bryta mot stadgarna och fiffla med utskicken till medlemmarna. Själv hävdar han att han inte fick de handlingar han borde ha fått inför partiets årsmöte tidigare i år, bland annat valberedningens förslag till ny styrelse.

– Det är stadgevidrigt, säger han.

Men enligt Runar Filper har allt gått rätt till.

– Alla har nog fått kallelserna, men det här handlar om folk som gnäller på det mesta, sådana finns alltid i föreningar och det tar jag med en nypa salt.

Ulf Månsson står långt ner på valsedlarna, men säger att Runar Filper lovat honom att stå på valbar plats i valet till kommunfullmäktige.

– Du är bra, du ska vara på valbar plats, så sa han.

Bestämmer han sådant?

– Ja, vad konungen säger och drottningen vill – det händer.

Ulf Månsson, som står på partiets listor till kommunfullmäktige i Karlstad, anklagar den lokala partiledningen för att bryta mot stadgarna Foto: SVT

Men Runar Filper hävdar att Ulf Månsson inte talar sanning.

– Någon sådan utfästelse har jag inte gjort och kan heller inte göra eftersom jag inte tillhör Karlstads medlemskår.

Så du har aldrig sagt så?

– Nej.

Är det sant?

– Det lär vara sant.

Så han ljuger då med andra ord?

– Det lär han göra.

Uppges ha påverkat valberedningar

Men enligt Josefine Lehn har Runar Filper gått in för att påverka valberedningar inför andra val.

– Det kan man se här i Forshaga när jag skulle väljas in i styrelsen. Han ringde till valberedningen där och kom med påståenden som inte stämde och försökte påverka dem att inte sätta in mig, berättar hon.

Alexandra Johansson som suttit i styrelsen för SD Fryksdalen, säger att det är Runar Filper som bestämmer nästan allt Foto: SVT

Hur vet du det?

– För att de kontaktade mig och sa att det skulle finnas ett personärende på mig och därför skulle inte jag finnas med. Men jag kontaktade partistyrelsen och det stämde inte, det fanns inget personärende då, säger hon.

Runar Filper kommer inte ihåg det inträffade.

– Nej, det har jag inget minne av, säger han.

Har stöd från Åkesson

Trots striderna i Värmland har partiordförande Jimmie Åkesson fullt förtroende för Runar Filper

Trots striderna i Värmland har Runar Filper partiordförande Jimmie Åkesson fulla stöd.

– Runar har gjort ett bra jobb med att bygga upp distriktet här i Värmland, det är ett distrikt som jag bedömer fungerar väldigt väl, dessutom gör han ett bra jobb i riksdagen. Är man värmlänning ska man vara stolt över det han har åstadkommit, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet