Foto: TT

Branschen: ”Vi köper med våra ögon”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är konsumenten som till syvende och sist ställer kraven på den kvalitet de efterfrågar, säger vd:n för Svensk Potatis.

Branschorganisationen Svensk potatis säger att det är kundernas krav som gör att viss potatis väljs bort. Och att det rör sig om en kvalitetskontroll.

– Det kan ju vara skalmissfärgningar bland annat som är orsaken. Men det enkla svaret är att potatisen inte uppfyller köparens krav, säger Anders Huldt, vd på Svensk Potatis AB.

Bedömer potatisen

Svensk Potatis är en branschorganisation som arbetar för att främja matpotatiskvalitén i Sverige. Organisationen är också kontrollorgan för potatis och använder två klassificeringar, klass 1 och klass 2. Där Klass 1 är den bättre. Organisationen ägs av en stiftelse. Anders Huldt är nytillträdd vd. Han säger att skalets utseende bara är en av sex parametrar som bedöms innan klassificeringen bestäms.

– Jag tror man måste jobba från produktionssidan med att utveckla kvaliteten på potatisen så att konsumenten får den kvalitet de efterfrågar och från konsumentens sida inte ställa för höga krav och att man ska förstå konsekvenserna av för höga kvalitetskrav.

”Som att köpa skadad bil”

Han jämför mellan att köpa en bil med repor och en utan.

– Det har ingen praktisk betydelse för bilen. Den kommer att fungera lika bra, men du kommer troligen att vilja betala mindre för den som har lackskador: Det är så här vi fungerar som konsumenter.

Varför säljs den inte?

Varför inför ni inte en tredje klass och säljer den billigare så att konsumenten har ett val?

– Vi har tittat på sådana lösningar men hittills har vi inte fått responsen från handeln att det skulle vara intressant.

Andra användningsområden

Men han menar också att potatisen som inte uppnår kvalitetskraven kan användas på andra sätt.

– Min bild är att potatisen används som en resurs någonstans. Den kan gå till skaleriverksamhet, den kan bli stärkelse eller användas som djurfoder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet