Hör Bromöllabon Jonathan Dahlman berätta om sin väg ut ur arbetslösheten i klippet. Foto: SVT

Så försöker Jonathan ta sig ur arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten i Skåne är högre än genomsnittet i landet, och Bromölla har länge varit en av de värst drabbade kommunerna. Ungdomarna har hittat olika vägar som de hoppa ska leda till jobb.

Bromöllabon Jonathan Dahlman är en av de ungdomar som länge varit utan jobb. Stressen av att sitta hemma och vara utan gemenskap ledde till ständig oro och en känsla av hopplöshet.

– Jag gjorde inte så mycket alls innan, satt mest hemma och försökte hitta jobb. Jag påverkades väldigt psykiskt och hade inte så mycket kontakt med omvärlden, säger Jonathan Dahlman.

Val 2018 Skåne

Jonathan Dahlman är inte ensam om att ha svårt att hitta jobb. Bromölla är den kommun i Skåne med näst högst ungdomsarbetslöshet, hela 17, 1 procent av ungdomarna var i mars arbetslösa här. I hela länet var 12,4 procent av ungdomarna i åldern 18-24 arbetslösa och det är fler än genomsnittet i Sverige, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Hoppade av gymnasiet men pluggar igen

Som gammal bruksort saknar Bromölla en given studietradition och många går ut gymnasiet utan fullständiga betyg. Daniel Olsson är en av dem som hoppade av gymnasiet redan efter första året men nu har han börjat hitta sin väg.

– Just att arbeta och ha en sysselsättning överlag i sitt liv är så himla viktigt, säger Daniel Olsson.  

I dag läser han upp sina gymnasiebetyg på folkhögskola. När han har tid jobbar han extra på fritidsgård och till hösten ska han söka in till fritidsledarprogrammet. Det har han drömt om länge.

Daniel Olsson. Foto: Sanne Kleiner

– För mig betyder det väldigt mycket att få komma hemifrån och göra det man tycker är roligt. Drömmen är att jobba som fritidsledare och ha en familj, säger Daniel Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet