Foto: Johan Nilsson/TT
Val 2018

C: Om M förhandlar med SD lämnar vi Alliansen

Publicerad

Allianspartierna ser ett maktskifte i Malmö framför sig. Men om Moderaterna förhandlar med Sverigedemokraterna lämnar Centerpartiet Alliansen.
– Det har vi varit tydliga med hela tiden, säger Niels Paarup-Petersen (C).

Niels Paarup-Petersen berättade redan under måndagen att Centerpartiet inte vill medverka till ett maktskifte i Malmö om det görs efter förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas Magnus Olsson uttalande om att det förs samtal med Moderaterna avfärdar han som långt ifrån politiska förhandlingar.

– Det finns en klar nivåskillnad mellan att samtala och att förhandla. Om Torbjörn Tegnhammar har förhandlingar med SD så går vi direkt, säger Niels Paarup-Petersen.

Men det förs samtal mellan allianspartierna och Sverigedemokraterna?

– Det är möjligt att det talas. Jag träffade själv Magnus utanför en hiss i måndags och sa hej. Jag tror mina exakta ord var ”Hej, grattis till valresultatet” och skakade hand med honom och gick vidare.

Han fortsätter.

– Men om man väl sätter sig i förhandlingar om vad som krävs för att de ska ge sitt stöd till ett alliansstyre, det ställer vi oss inte bakom. Vi har varit extremt tydliga hela tiden att vi inte förhandlar med Sverigedemokraterna.

Niels Paarup-Petersen säger att det nu gäller att hålla huvudet kallt, trots att valresultatet är i princip klart.

– Vi återkommer till den här typen av frågor när vi vet mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet